prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svečano otvoren 29. Sa(n)jam knjige u Istri

Milo Manara, jedan od najvećih svjetskih autora stripa, otvorio u petak, 24. studenoga, 29. Sa(n)jam knjige u Istri čija je središnja tema ‘Život u oblacima’, a u fokusu je strip.

Pred brojnom publikom i uzvanicima ispred Doma hrvatskih branitelja u Puli, Manara je na otvaranju istaknuo da je iznimno počašćen što je kao stripaš pozvan na Sajam knjige u Istri te naglasio: “Dati tako veliko priznanje stripu na ovako uglednoj manifestaciji kao što je Sa(n)jam knjige Istri iznimno je važno.“

Knjige, autori, umjetnici bili su lajtmotiv svečanog otvorenja Sajma, koje je režirao Matija Ferlin. Voditeljski par bili su glumci Livio Badurina i Dijana Vidušin, a uz njih posebnu atmosferu kreirao je nastupom na bubnjevima pulski glazbenik Marco Quarantotto. Otvaranje je pratio nastup jazz kvinteta Sterptet pod vodstvom Branka Sterpina.

Magdalena Vodopija, direktorica Sajma knjige u Istri, kazala je da je ovogodišnja tema „Život u oblacima“ životna tema Sajma, koja je zbog kreativne ekipe i njenog stvaralačkog zanosa, kao i autentičnog i sanjarskog plakata Matka Plovanića, vratila atmosferu stvaranja programa na same početke Sajma.

Nevena Tudor Perković, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, kao izaslanica ministrice Nine Obuljen Koržinek, kazala je da je Sajam knjige u Istri bogatstvom i kvalitetom svojih programa iznimno značajan i za širi kulturni kontekst. Posebno je ukazala na važnost programa za djecu i mlade koje Sajam njeguje.

Tijekom deset sajamskih dana do 3. prosinca više od 250 gostiju, književnika, umjetnika, filozofa, znanstvenika sudjelovat će u stotinjak programa 29. Sa(n)jam knjige u Istri – Pulskog festivala knjiga i autora, a uz premijerna književna predstavljanja bogat je i program izvan sajamske pozornice: u pulskim galerijskim prostorima održat će se tri izložbe, a Istarskom narodnom kazalištu multimedijalni performans.

Veliki finale prvog dana 29. Sajma označit će predstavljanje stripa Mila Manare i Umberta Eca „Il nome della rosa / Ime ruže“ (Oblomov Edizioni). Knjiga će biti predstavljena u programu Storie italiane / Život u oblacima, koji počinje u 20.00 sati u Crvenom salonu DHB-a, a sudjeluju Milo Manara, Claudio Curcio i Andrea Matošević.