prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svečano otvorenje Tjedna cjeloživotnog učenja 2012. i Međunarodni stručni skup „Uloga učenja i obrazovanja u aktivnom starenju“

Obrazovna kampanja Tjedan cjeloživotnog učenja i ove godine započinje Svečanim otvorenjem koje će se održati 24. rujna u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu s početkom u 12:00 sati.

U skladu s glavnom temom ovogodišnjega Tjedna Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizira međunarodni stručni skup na temu “Uloga učenja i obrazovanja u aktivnom starenju“, koji će se održati nakon Svečanog otvorenja Tjedna 2012., 24. rujna 2012. godine u Zagrebu u dvorani Nacionalne i sveučilišne knjižnice s početkom u 13:30 sati.

Ovim skupom Agencija želi staviti poseban naglasak na glavnu temu ovogodišnjega Tjedna cjeloživotnog učenja – „Obrazovanje za treću životnu dob“.

2012. godina je proglašena Europskom godinom aktivnoga starenja i međugeneracijske solidarnosti, radi jačanja svijesti o doprinosu starijih osoba društvu i načinima na koji se taj doprinos može poduprijeti te poticanja i mobiliziranja kreatora politika i relevantnih dionika na svim razinama da djeluju u cilju stvaranja boljih mogućnosti za aktivno starenje i jačanje solidarnosti između generacija. Do 2060. prosječni građanin EU-a imat će 47,2 godine, a na osobe starije od 65 godina otpadat će gotovo 30% stanovništva EU-a (16% u 2010. godini), što dodatno upućuje na važnost promicanja i podupiranja aktivnoga starenja. Aktivno starenje se odnosi na starenje uz dobro zdravlje i poduzetno sudjelovanje u društvu, veću ispunjenost na radnome mjestu, veću neovisnost u svakodnevnome životu i veću građansku uključenost, a posebice važnu ulogu ovdje ima i cjeloživotno učenje.

Dokument „Nikad nije kasno za učenje“, jedan od ključnih dokumenta Europske Unije o obrazovanju odraslih, uz isticanje potrebe za motiviranjem ljudi za učenjem kroz povećanje kvalitete dostupnih informacija, naglašava i potrebu jačanja svijesti o važnosti učenja u trećoj životnoj dobi.

Slijedeći tu poruku, ovogodišnji Tjedan cjeloživotnog učenja usredotočuje se na to da motivara građane, bez obzira na dob, razinu obrazovanosti, radni status i sve druge okolnosti, da se uključuje u proces cjeloživotnog učenja, pri čemu će poseban naglasak biti upravo na obrazovanju za treću životnu dob.

Na skupu će biti predstavljena iskustava iz nekoliko europskih zemalja i Republike Hrvatske. Svojim će izlaganjem posebnu važnost ovome skupu dati vodeći europski stručnjaci na ovom području:

  1. Carmen Stadelhofer, Zentrum für Allgemeine Wissenschaftliche Weiterbildung der Universität Ulm (Centar za općenito znanstveno usavršavanje Sveučilišta u Ulmu)
  2. Ana Krajnc, Univerza za tretje življenjsko obdobje, Društva za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje, Ljubljana (Sveučilište za treću životnu dob, Društva za obrazovanje i treću životnu dob)
  3. Giovanni Della Libera, Federazione Italiana tra le Università della Terza Età, Vicenza (Talijanska federacija sveučilišta za treću životnu dob)
  4. Jasna Ćurin, Sveučilište za treću životnu dob, Pučkog otvorenog učilišta Zagreb.


Kotizacija za navedeni skup se ne plaća.

Informacija s detaljnim programom bit će dostupne početkom rujna.

 

Vijest je preuzeta s internetskih stranica Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.