prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svjetski dan knjige i autorskih prava u II. osnovnoj školi Čakovec

Od početka školske godine 2019/2020., II. osnovna škola Čakovec uključena je u eTwinning projekt Stories Bring Us Closer. U sklopu ovog međunarodnog projekta, u kojem sudjeluju i škole iz Grčke, Italije, Švedske i Španjolske, obilježen je Svjetski dan knjige i autorskih prava, 23. travnja 2020. godine.

 

Ovaj važan datum obilježava se 23. travnja, a proglašen je 1995. na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare.

Na početku projekta u II. osnovnoj školi Čakovec planirali su obilježiti Svjetski dan knjige i autorskih prava 2020. u školskoj knjižnici, prigodnim programom, kakav je u školi organiziran povodom Dana pripovijedanja 2018. i 2019.

Nažalost, zbog svima poznatih okolnosti, to nije bilo moguće. S druge strane, s obzirom da su učenici već više od mjesec dana uspješno uključeni u nastavu na daljinu, u čakovečkoj školi su zaključili da bi bilo šteta ne iskoristiti prednosti moderne tehnologije i barem virtualno se okupiti i obilježiti Dan knjige i autorskih prava.

Učenici 4.a. razreda nedavno su, kao lektiru, pročitali zbirku priča Sanje Lovrenčić, Esperel, grad malih čuda, i odabrali svoje omiljene priče. Učenici 4.b, također kao lektiru, pročitali su roman Hrvoja Hitreca Eko eko, i odabrali omiljeni ulomak, a tri učenice odabrale su svoje omiljene priče. Učenici 4.c razreda, u sklopu navedenog eTwinning projekta, u studenom su napisali vlastite priče povodom Međunarodnog dana tolerancije.

Učenici sva tri razreda snimili su svoje pripovijedanje navedenih priča i ulomaka, a rezultate možete pogledati ovdje. Aktivnost su osmislile i organizirale učiteljice Dunja Mikulaj, Gordana Korent, Ida Veselovac i Branka Lamza, uz pomoć knjižničarke Nine Vugrinec, koja je pokrenula Virtualnu knjižnicu škole, u kojoj su također objavljeni rezultate ove aktivnosti.