prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svjetski dan kvalitete

Svjetski dan kvalitete obilježen je u Komercijalno-trgovačkoj školi u Splitu u četvrtak, 10. studenog 2022. godine, u školskom projektu “Svjetski dan kvalitete – učini pravu stvar”. Cilj projekta bio je promovirati vrijednosti kvalitete robe u cilju poticanja razvoja i napretka organizacija i društva. Sve aktivnosti bile su u skladu s kurikulumom strukovnih predmeta Poznavanje robe i Strukovne vježbe za zanimanje Komercijalist.

Obilježavanje Svjetskog dana kvalitete krenulo je na inicijativu Ujedinjenih naroda 1990. godine radi međunarodnog promoviranja važnosti uloge kvalitete. Tako je mjesec studeni proglašen Svjetskim mjesecom kvalitete, a drugi četvrtak u mjesecu je Svjetski dan kvalitete. Drugi tjedan mjeseca studenog proglašen je Europskim tjednom kvalitete.

Svrha Svjetskog dana kvalitete je podizanje važnosti visokokvalitetnih proizvoda i usluga, kao i intenziviranje onih aktivnosti koje imaju za cilj skretanje pozornosti na problem kvalitete. Uostalom, ne govorimo samo o sigurnosti robe za čovjeka i okoliš, već i o stupnju zadovoljstva potrebama i očekivanjima potrošača. U školskom projektu sudjelovali su učenici 1. b razreda kvalifikacije Komercijalist iz Komercijalno-trgovačke škole Split pod vodstvom svojih mentorica prof. Andree Braovac i prof. Jasenke Rašetina. Najprije su na Satu razrednika pogledali edukativni film o najavi obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana kvalitete uz geslo “Doing The Right Thing”.

Uslijedile su radionice na nastavnim satovima Poznavanja robe i Strukovnih vježbi. Na radionici Kvaliteta robe učenici su izradili digitalni letak Oznake za kvalitetu. U radioniciu Kupujmo hrvatsko učenici su izradili digitalne umne mape Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko. Tako su učenici prvog razreda dobili priliku upoznati novi digitalni alat Canva i razviti svoje digitalne kompetencije. U ovom školskom projektu učenici su u suradničkom istraživanju prepoznali važnost razvoja nacionalne kvalitete, razlikovali Hrvatske oznake kvalitete i komentirali utjecaj kvalitete na gospodarski razvoj. U Europskom tjednu kvalitete izradili su plakat Svjetski dan kvalitete i zajedno s najuspješnijim radovima na Svjetski dan kvalitete izložili u atriju škole. Sve učeničke radove i aktivnosti možete pogledati na Digitalnoj ploči.