prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svjetski dan mentalnog zdravlja

Učenici 5. i 8. razreda Osnovne škole Vladimra Nazora – Škabrnja sudjelovali su u obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Psihologinje iz “Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti” Zadar priredili su predavanje.

Psihologinje su učenike upoznale da Svjetski dan mentalnog zdravalja obilježava se 10. listopada, a pokrenula ga je federacija 1992. godine Svjetska federacija za mentalno zdravlje WFMH u suradnji sa svjetskom zdravstvenom organizacijom WHO. Dan Mentalnog zdravlja podsjeća nas na ključnu ulogu koju mentalno zdravlje igra u našim životima i društvu kao cjelini. Mentalno zdravlje kao univerzalno ljudsko pravo. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje se kako u svijetu 25 % osoba boluje od različitih mentalnih poremećaja. Bez obzira na spol i dob najčešći poremećaji su anksiozni i depresivni poremećaji. Istaknuli su da mentalni poremećaji utječu i na fizičko zdravlje.

Učenici su potaknuti ako imaju problem da zatraže pomoć da nije sramota tražiti pomoć od stručnjaka te da gledaju na sebe i svijet pozitivno. Razgovarali su što pozitivno utječe na metalno zdravlje, a što negativno utječe. Na kraju predavanja svi učenici su dobili majice na kojima su napisane poruke: 5 things you SEE – 4 things you FEEL – 3 things you HEAR – 2 things you SMELL – 1 thing you like abaut yourself.