prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svjetski dan osoba s Down sindromom/Dan šarenih čarapa

Učenici posebnog razrednog odjela Osnovne škole Fran Franković iz Rijeke i ove godine pridružili su se obilježavanju Dana šarenih čarapa. Na taj dan se nose dvije različite čarape kako bi se proslavila ljudska jedinstvenosti i izrazila podrška osobama s Down sindromom.

Cilj je proširiti svijest o osobama s Down sindromom. Njihovo prihvaćanje u društvu, prilika za redovnim obrazovanjem ili prilika za rad još uvijek nisu nešto prirodno. Različite čarape postale su simbol Svjetskog dana osoba s Down sindromom jer je kromosom u obliku čarape. Datum 21. ožujka također je simboličan jer osobe s Down sindromom imaju dodatni 21. kromosom. Imaju tri umjesto dva. Ovaj se genetski poremećaj stoga naziva i trisomija 21.

Škola je dobila poklon paket slikovnica Gdje se skriva Lina, autorice Jelene Pervan, o djevojčici Lini, učenici s teškoćama. Nakon čitanja asistentice u nastavi jednog učenika, razgovarali su o slikovnici. Jako su se zainteresirali za priču shvativši da se radnja događa u njihovom gradu Rijeci. Lina je osvojila njihova srca svojom posebnošću, shvatili su važnost prihvaćanja i zajedništva. Na kraju su zajednički izradili plakat, nacrtali crteže različitih čarapa te donijeli i obukli svoje različite čarape.

Osobe s Downovim sindromom su tople, dobrodušne, vedre, vesele, komunikativne, kreativne, no većini njih je čitav život potrebna podrška, njega i pomoć. Osim kroz javne institucije, integriranje redovnu nastavu odgojno-obrazovnih ustanova uz podršku pomoćnika u nastavi, podršku im pružaju i brojne udruge s područja naše županije. Podržimo ih noseći na njihov dan simbolične šarene čarape koje oni sami ne mogu upariti!