prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svjetski tjedan svemira

Povodom obilježavanja Svjetskog tjedna svemira, koji je trajao od 4. do 10. listopada ove godine, učenici trećeg razreda Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku s profesoricom fizike Mirelom Macelaru osmislili su i izveli prikladne aktivnosti u svom razredu.

Kako je ovogodišnja tema bila Svemir i poduzetništvo, pripremili su aktivnosti koje uključuju igru asocijacija u kojoj će pretraživati podatke, a potom promišljati o učincima i posljedicama razvoja svemirskog turizma, ekološkog utjecaja svemirskih letova, itd.

Nakon kratke prezentacije o svemiru, te našem (čovjek, Zemlja) mjestu u njemu, uslijedile su aktivnosti u kojima su učenici osvijestili položaj čovjeka i ulogu u modernom dobu, posebno s naglaskom na razvoj tehnologije. Učenici su bili podijeljeni u grupe te su istraživali glavne čimbenike po temama.

Prva grupa: Stvari koje ne bismo imali bez svemirskih istraživanja, druga grupa: Kako je lansiranje letjelica utjecalo na svemir?, treća grupa: “Svemir je puno bolje mjesto za obavljanje gotovo svih industrijskih procesa”, četvrta grupa: Ekspedicije na Mars i Veneru. Nakon pronalaženja zajedničkih dodirnih točaka- pojmova, sve grupe objedinile su raspravu pod krovnu temu poduzetništva.

Uz zabavni dio pronalaska i oblikovanja prividnih zviježđa (što potječe od davnih očaranosti nebom i zvijezdama), čokoladnih svemirskih letjelica-tortica i ugodne rasprave, obilježen je i ovaj tjedan svemira.