prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svjetski tjedan svemira

Učenici Osnovne škole “August Cesarec” Ivankovo škole priključili su se u realizaciju ove manifestacije u Republici Hrvatskoj.

World Space Week Asocijacija (WSWA) je najveća svjetska obrazovna organizacija povezana sa svemirom, pokrenuta od strane Ujedinjenih naroda i Vijeća za miroljubivo korištenje svemira (COPUOS) te Ureda za svemirske poslove (UN OOSA), a koja provodi obilježavanje Svjetskoga tjedna svemira. Učenici s se priključili u realizaciju ove manifestacije u Republici Hrvatskoj. Tema Svjetskog tjedna svemira 2023. bila je  “Svemir i poduzetništvo” čime je prepoznat sve veći značaj komercijalne svemirske industrije u svemiru i sve veće mogućnosti za svemirsko poduzetništvo.

Neke od ovogodišnjih aktivnosti Svjetskoga tjedna svemira su:
•       Dani astronomije uz javna promatranja planeta, Sunca i noćnog neba diljem RH, u organizaciji Hrvatskog astronomskog saveza i lokalnih astronomskih društava
•       Predstavljanje CroCube projekta u Tehničkom muzeju Zagreb
•       NASA Space Apps Challenge u Zagrebu,
•       Svemirski turiza
•       Svemir i poduzetništvo u srednjim ekonomskim školama, kao i na fakultetima
•       Matematika u svemiru.

U obilježavanju Svjetskog tjedna svemira sudjelovali su učenici petoga i šestog razreda škole. Učenici petog razreda na satu hrvatskoga jezika odgovorili su na postavljeni zadatak izradom stripa na temu Moje svemirsko putovanje. Učenici su u mašti postali svemirski turisti koji putuju na nepoznate planete. Nastalo je mnoštvo kreativnih učeničkih radova. I učenici šestog razreda pokazali su kreativnost i znanje izradom mobila Sunčevog sustava na satu tehničke kulture.