prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Tepui – “otoci na nebu”

Tepui – planine čiji su vrhovi ravni poput stolova a stranice okomite i strme, prije više od od 170 milijuna godina bili su dio prostrane visoravni od pješčenjaka promjera 1500 kilometara. Visoravan se koso spuštala ka Atlantiku, oceanu koji se tek formirao jer su se Afrika i Južna Amerika odvojile.

Pomicanja unutar Zemlje dovela su do pucanja stijena i do stvaranja rasjeda i pukotina. Tijekom više milijuna godina ti su rasjedi i pukotine erodirali djelovanjem kiše i sveli su visoravan na niz “otoka” ravnog vrha.

Jedan od najvećih tepuija je planina Roraima (na slikama) zaravnjenog vrha promjera 14 kilometara. Tepui Auyan ili Devil's Mountain (Đavolja planina) mjesto je Angelovih slapova, najvišeg slapa na svijetu, na kojem se voda ruši u 1000 metara.

U izolaciji na tepuijima razvile su se neke endemske biljke i životinje, među njima četrdeset vrsta ptica, stotine svjetnjača i jedan sisavac.

 

Tekst je prenesen s mrežnih stranica Hrvatske radiotelevizije.