prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Trik za brže učenje

Stisnite desnu šaku prije nego poželite zapamtiti novu informaciju, a kasnije kada je se poželite prisjetiti, stisnite lijevu šaku. Naime, stiskanje lijeve ili desne šake aktivira lijevu ili desnu stranu mozga. Ako ste dešnjaci, lijeva strana mozga je odgovorna za pohranjivanje neke nove, naučene informacije dok desna strana mozga pomaže da je se kasnije prisjetite. Obrnuto vrijedi za ljevake.

Istraživačica Ruth Propper iz New Jerseya ispitivala je 50 studenata koji su dešnjaci. Zadala im je listu od 36 riječi koju su trebali zapamtiti, a pritom su dobili malu, rozu lopticu koju su stiskali u šakama.

Jedna grupa je stiskala lopticu dva puta po 45 sekundi s desnom rukom prije nego su trebali zapamtiti riječi. Nakon toga su isto ponovili i s lijevom rukom, a zatim su na papir zapisali sve zadane riječi kojih su se mogli sjetiti. Druga grupa je imala isti zadatak, ali s obrnutim redoslijedom stiskanja šaka.

Još su dvije grupe sudjelovale: jedna je koristila stiskanje samo jedne šake dok zadnja grupa nije stiskala lopticu nego je samo nježno držala u šaci.

Najbolje rezultate imala je prva skupina koja je stiskala šaku desne ruke jer su tako aktivirali lijevu stranu mozga zaduženu za učenje, a poslije kad su stisnuli lijevu šaku prisjetili su se koja je riječ bila u pitanju jer su time „probudili“ desnu stranu mozga.

Od 36 zadanih riječi, ispitanici su se prosječno prisjetili deset riječi ako su stisnuli desnu šaku a poslije lijevu za prisjećanje riječi.  Oni koji su koristili obrnuti put, prisjetili su se prosječno šest riječi.

Članak je izvorno objavljen na engleskom jeziku na portalu Time for kids.