prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Trinaesta Noć Kazališta u subotu, 20. studenoga

Trinaesta Noć kazališta, koju organizira Narodno sveučilište Dubrava, održat će se 20. studenog u 61 instituciji u 41 mjestu u RH, i to ponovo u živoj interakciji publike i kazališnih umjetnika, te uz niz popratnih programa i uz strogo poštivanje epidemioloških mjera.

Noć kazališta prvi je puta održana 2008., kada su u njoj sudjelovali Dječje kazalište Dubrava i Šibensko kazalište iz Šibenika, a već iduće je godine ona postala vrlo važan subjekt u razvoju publike, kazališta i kazališnog svijeta.

Započela je kao jednodnevna javna manifestacija koja se održava jednom godišnje, treće subote u studenome, a u međuvremenu je prerasla u vikend događanje s više dana posvećenih scenskim umjetnostima. Danas je Noć kazališta najvidljivija i najznačajnija manifestacija u području kazališne umjetnosti koja njeguje neselektivno uključivanje sudionika i iznimnu otvorenost svim izvedbenim formama i oblicima.

Cilj je manifestacije podići vidljivost izvedbenih umjetnosti i raditi na razvoju kazališne publike svih dobnih skupina, a obuhvaća javne ustanove i nezavisne izvedbene družine, te pokriva sve grane izvedbenih umjetnosti – od drame, opre, baleta, mjuzikla do suvremenog plesa i performansa, s velikim naglaskom na promišljanje i koncipiranje interaktivnih popratnih sadržaja za aktivno uključivanje građana.

Povezivanjem javnih i privatnih kazališta, nezavisnih kazališnih družina, amaterskih kazališta i družina, te drugih javnih i privatnih ustanova koje ih ugošćuju, kao i programom koji nije centraliziran u gradovima već se odvija svugdje gdje za to postoje minimalni uvjeti, Noć kazališta pokazuje da kazalište još uvijek ima snažnu društvenu ulogu i komunikacijsku snagu.

Ove godine u manifestaciji sudjeluje – u čak 19 županija u RH i u više od 40 mjesta – preko 60 kazališta koja će, za razliku od prošle godine, većinu programa izvesti uživo za publiku. Većinu tog programa čine kazališne predstave koje se šire u rasponu od kazališnih predstava za najmlađe do ozbiljnih predstava za starije sugrađane.

Stilski i žanrovski bit će tu široka paleta naslova, od komedija do suvremenih dramskih tekstova i suvremenih plesnih izvedbi, a i ove godine, iako u nešto manjoj mjeri nego u predpandemijsko vrijeme, kazališta su pripremila i popratni program – izložbe, različite dramske, plesne i kreativne radionice, otvorene probe, posjete kazališta sa stručnim obilascima i razgovorom s umjetnicima, te degustacije proizvoda lokalnih OPG-ova, a sve pod strogim epidemiološkim mjerama.