prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

U mreži informacijsko-komunikacijske tehnologije

Broj internetskih korisnika iz godine u godinu raste,a sadržaji su sve bogatiji i raznovrsniji. Sve je više novih stranica o različitim temama, a razvijaju se i sve veće mogućnosti komunikacije među korisnicima. Internet postaje sve privlačniji djeci i mladima zbog niza mogućnosti koje pruža. Često i ne primjerenih uzrastu. U ovim uvjetima pandemije COVID-19 i online nastave možemo reći kako je internet poveznica sa svakim dijelom našega života.

O internetu i suvremenim informatičkim dostignućima posljednjih se godina govori više nego o svim ostalim medijima. Za mnogu djecu i mlade internet i mobitel su pozitivni, produktivni i kreativni mediji u razvoju vlastitog identiteta. Između ostalog, informatička komunikacijska tehnologija podupire njihovu socijalizaciju i omogućava im osjećaj povezanosti s vršnjacima. Virtualna komunikacija je za djecu i mlade primaran način međusobne komunikacije. Međutim, iako tehnologija ima mnoge prednosti i povećava kvalitetu života na brojnim poljima, ako se ne koristi na primjeren način, poštujući pravila komunikacije i vodeći računa o sigurnosti i zaštiti svih uključenih, može imati i negativne posljedice. Jedna od tih posljedica je i elektroničko nasilje.

Interakcije djece i mladih u virtualnom okruženju u fokusu su stručnjaka različitih disciplina. Budući da su željeli pružiti kvalitetnu edukaciju učenicima u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji iz Osijeka, školska pedagoginja, Gordana Popović, prof. organizirala je javna predavanja, po svim epidemiološkim mjerama, za prve razrede strukovnih programa u srijedu, 17. ožujka i petak, 19.ožujka 2021. godine, na kojima su učenici mogli dijelili svoja iskustva. Pozvali su policijskog službenika Darka Ćorkovića, koji im je u okviru preventivnih projekta PU Osječko-baranjske “Sigurnost na internetu” održao predavanje pod nazivom “U mreži informacijsko – komunikacijske tehnologije”. Cilj predavanje je bio educirati mlade koji su korisnici svih vrsta informacijsko-komunikacijskih računalnih sustava i društvenih mreža za sigurno ponašanje na internetu. Htjeli su pobuditi kod učenika svijest o važnosti zaštite sustava i digitalnih podataka kroz zaštitu osobne privatnost. Učenici su tijekom predavanja bili aktivno uključeni postavljajući pitanja i dajući svoje primjere korištenja društvenih mreža. Saznali su kako mladi sada najviše koriste Tik-Tok društvenu mrežu, ukazali su na opasnost “aktualnih izazova” koji mogu dovesti do ozbiljnih posljedica po život mladih osoba. Nažalost, ovaj problem je itekako prisutan i utječe na sva područja funkcioniranja mladih, a posebice obzirom na važnost virtualnog okruženja i virtualne komunikacije u svakodnevnim aktivnostima i potrebno je u njegovo rješavanje uključiti sve relevantne čimbenike odgojno-obrazovnog procesa i šire zajednice.

Zaključuju kako opreza nikad dosta, a neopreznost i lakovjernost na internetu kod mladih korisnika interneta sve češće dolazi na naplatu. Doslovno na naplatu, jer sve prevare, lažna predstavljanja, krađa osobnih i drugih podataka na kraju se svode i na financijski gubitak.

Literatura:

1. L. Vejmelka, K. Krulić Kuzman, V. Gorjanac: “Upoznajno i prepoznajmo e-nasilje”, Osijek, 2018.
2. T. Borovac, I. Horvat, K. Nenadić, K. Romstein, K. Šolić, T. Velki, M. Vuković: “Priručnik za informacijsku sigurnost i zaštitu privatnosti”, Osijek, 2018.

Priloženi dokumenti