prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

U Parku prirode Učka bjeloglavi supovi svili tri gnijezda

U Park prirode Učka bjeloglavi supovi, nakon više od stotinu godina, svili su tri gnijezda. Nekada ih je u Hrvatskoj bio zavidan broj, a danas se ta ptica, jedna od najugroženijih u svijetu, u našoj zemlji može vidjeti samo na Kvarneru.

Oko 120 parova dva puta godišnje migrira u ostale europske zemlje, a višegodišnji trud djelatnika Parka prirode urodio je plodom.

Nakon više od sto godina ovo je prvo gniježđenje u području Parka prirode Učka. U novoj mladoj učkarskoj koloniji nalaze se tri ptića i više od 10 jedinki.

Bjeloglavi supovi na svojim dugotrajnim letovima trebaju sigurno mjesto za okrjepu. Prije pet godina napravljeno je hranilište na najpovoljnijoj lokaciji. Čekanje i trud su nagrađeni. Tristo kilograma strvina svakih deset dana polaže se na hranilištu u parku priode Učke.

“Sama lokacija se nalazi na trasi preleta tako da smo htjeli zapravo da supovi koji su ovdje u preletu se ovdje i zaustave i imaju dodatan izvor hrane u prirodi”, rekao je Žarko Erceg, glavni čuvar prirode, PP Učka.

“Nakon toga krenu na svoja lutanja. Jedno tri, četiri godine i ponovno se vraćaju na svoje izvorno gnjezdilište dok se ne skrase, dok ne pronađu partnere”, ističe biologinja Vesna Ahel, biologinja, PP Učka.

Sustav nadzornih kamera siguran je način dobivanja informacija o tim plahim pticama koje izazivaju nelagadu, iako su još u prvim civilizacijama prije osam tisuća godina bile štovane kao svete životinje koje zatvaraju ciklus života i smrti.