prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

U prometu

Učenici prvog razreda Osnovne škole Novi Marof, Područne škole Remetinec, zajedno s učiteljicom provode razredni projekt “U prometu”.

Prvoškolci polaskom u školu postaju najmlađi i najranjiviji sudionici u prometu, pješaci koji imaju zakonsku obvezu pravilnog kretanja u prometu. Da bi se znali odgovorno ponašati u prometu, prihvaćati i primjenjivati zajednička pravila, objašnjavati važnost poštivanja prometnih pravila, prepoznavati situacije u kojima su njihova prava i prava drugih sudionika u prometu ugrožena i kako bi znali u takvim situacijama postupati te točno identificirati pravo koje je prekršeno, prekršitelja i žrtvu, projekt se realizira međupredmetnim i interdisciplinarnim sadržajima građanskoga odgoja i obrazovanja.

U razredni odjel škole dolaze djelatnici MUP-a, koji učenicima održavaju predavanje i dodijele im reflektirajuće prsluke. Na satu hrvatskoga jezika u sklopu medijske kulture učenici gledaju poticajni reklamni spot “Poštujte naše znakove”, a u sklopu književnosti interpretacijom usvoje Ešićevu pjesmu “Semafor”. Spomenuta pjesma je i uglazbljena pa je učenici uče pjevati na satu glazbene kulture. Na satu likovne kulture, učenici usvojaju imena boja, osnovne i izvedene boje te objašnjavaju značenje i primjenu boja u prometu. Iz matematike proučavaju prostorne odnose, usvajaju geometrijske likove i samostalno istražuju geometrijske likove kao prometne znakove. Iz prirode i društva učenici usvajaju pravila koja im omogućuju siguran put od kuće do škole. U stvarnom okruženju, učenici vježbaju prijelaz preko prometnice rabeći pojmove pješak, pješaci, pješački prijelaz, semafor, promet, prometnica, prometni znak, nogostup, ulica, cesta, vozači i vozila. Na dramsko-scenskoj grupi, uz pomoć učiteljice, osmišljavaju kostime, uvodnu plesnu koreografiju prema melodiji pjesmice Limači i stvaraju prigodni “prometni tekst” edukativne kazališne dramsko-scenske minijature. Dramski tekst je napisan u formi rimovanih stihova. Projekt “U prometu” prethodne generacije prvoškolaca završavale su izvedbom kazališne predstave u Kulturnom centru “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu na manifestaciji “Razigranog djetinjstva” u organizaciji “Društva Naša djeca Novi Marof” i na smotri “4D – Druženju dječjih dramskih družina u organizaciji Pučkoga otvorenog učilišta Novi Marof”. U ovoj školskoj godini zbog epidemioloških mjera, projekt će završiti izvedbom kazališne predstave u razrednom odjelu.