prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Slavonski Brod i ove godine u spomen na Ivanu Brlić-Mažuranić organizira manifestaciju ‘U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić’ od 16. do 23. travnja, oživljavajući tako iznova njezina najpoznatija djela, a program će se održavati na nekoliko brodskih mjesta, od znamenite, nedavno obnovljene Kuće Brlić, Kazališno-koncertne dvorane Ivane Brlić-Mažuranić, Gradske knjižnice Slavonski Brod, do Tvrđave Brod i mnogih drugih.

Osim upoznavanja s Ivaninim književnim djelima kao što je ilustrirana knjige “Šuma Striborova”, djeca će sudjelovati u brojnim aktivnostima poput likovne, fotografske, video, kazališne i radijske radionice, imati priliku pogledati brojne izložbe, uživati u koncertima i natjecati se na književnom kvizu u poznavanju opusa “hrvatskog Andersena”. Manifestacija “U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić”, u kojoj je sudjelovalo oko 6000 djece, ove će godine zabilježiti još jedno izdanje.

Ne dopuštajući da uspomena na Ivanina djela otplovi u zaborav, u šareni svijet bajki naše najcjenjenije književnice djeca će uploviti od 16. do 23. travnja, čime će zgode i nezgode njezinih junaka obilježiti neka nova djetinjstva.

Jedna od naših najcjenjenijih i najplodnijih književnica, Ivana Brlić-Mažuranić, ostavila je neizbrisiv pečat na stranicama hrvatske, ali i svjetske književnosti, a uspomena na nju i desetljećima nakon njezine smrti nastavila je živjeti na ulicama Slavonskog Broda. Upravo u gradu smještenom na obali Save, Ivana je provela većinu svog života koji je obilježen nadahnutim stvaralaštvom.

U Brodu je napisala nebrojene priče, pa i svjetski poznata književna djela poput “Priča iz davnine” i “Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića”, a pustolovine njezinih junaka ucrtale su se duboko u razigranu dječju maštu i postala nezaboravnim dijelom djetinjstva mnogih generacija.

U spomen na lik i djelo Ivane Brlić-Mažuranić, u Slavonskom Brodu već desetljećima živi tradicija organiziranja dječjih svečanosti “U svijetu bajki Ivane Brlić- Mažuranić” posvećenih Ivaninom književnom djelovanju i djeci te promicanju i poticanju stvaralaštva za djecu. Prva manifestacija održala se 1970. godine na poticaj najmlađe Ivanine kćeri Nedjeljke (Brlić) Mohaček, a dječje se svečanosti od tada redovito provode u travnju, mjesecu rođenja slavne književnice.