prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici Gimnazije Vukovar posjetili Labus sajam na FERIT-u u Osijeku

22. i 23. rujna 2017. godine Fakultet elektrotehnike računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) u Osijeku organizirao je Labus sajam. Cilj su i namjena Labus sajma popularizacija znanosti i znanstvenog obrazovanja kod učenika osnovnih i srednjih škola, djece vrtićkog uzrasta, ali i svih ostalih zainteresiranih. Labus sajmom FERIT promovira LABoratorijske aktivnosti koje su potpuno besplatne za sve korisnike, a tijekom školske godine nastavnici i učenici se mogu online prijavljivati preko mrežnog portala Labus.Budući pred učenicima četvrtih razreda srednjoškolskog obrazovanja predstoji nastavak obrazovanja na nekom od studijskih programa, upravo je ovakvo zbivanje jedno od onih koji mogu pomoći i privući učenike ili potvrditi već formirani izbor.

Pedesetak učenika Gimnazije Vukovar, zajedno s nastavnicima, sudjelovalo je u aktivnostima Labus sajma koji je osmišljen kroz tri vrste događanja. U dijelu otvorenom za sve posjetitelje učenici su obišli sve prezentacije na izložbenim štandovima koje su zainteresirale i one velike i one male, a nosile su nazive: Matematičke mozgalice, Fizikalne mozgalice, Ples ne-Newtonovske tvari, „Čokometrija“-određivanje brzine svjetlosti, Magnetski učinak električne struje, Energija oko nas, Reciklirajmo male EE uređaje, Bežični prijenos energije, Vremenska i spektralna analiza glazbenog signala, Vizualizacija struje i napona, Arduino, Računalne igre, Prezentacija 3D printanja, Izložba studentskih radova izrađenih u okviru Pro-student natječaja FERIT-a, Računalne igre pomoću BBC micro:bita, Modelarstvo-izrada drvenih predmeta, Izrada elektroničke značke, mbot-upravljanje robotom, Inovacije. Od prezentacija u laboratorijima učenici, nastavnici i svi zainteresirani mogli su posjetiti, vidjeti i diskutirati o Prisilnom titranju elektromagnetskog njihala, Magnetskom polju Zemlje, Specifičnom naboju elektrona, Optici sa laserskim pokazivačima, Svjetlosti rijetkih zemalja, Tyndallovu eksperimentu, ArduSLAM-u i LEGO Mindstorm edukacijskim robotima.

Kao posebna vrsta događanja koja je privukla pozornost i pobudila znatiželju učenika bilo je sudjelovanje u radu specijaliziranih radionica: Elektromagnetsko zračenje kućanskih uređaja, Radionica tehničkih vještina: izrada prekidača „na pljesak“ i digitalnog termometra, IN2 Arduino radionica za početnike, Zasvirajmo omiljenu glazbu u Matlabu, Izrada aplikacije za Android platformu, 3D modeliranje u Blenderu, Izrada računalne igre u Pythonu, Kreativno učenje u virtualnoj stvarnosti, Gimpanje i gimparsko prigovaranje, Osnove automatike i robotike pomoću BBC micro:bita, Tri robotske priče. U dva dana održavanja Labus sajma bilo je ponuđeno pregršt aktivnosti za svaki uzrast. Na kraju se ne možemo oteti dojmu kako su nas djelatnici, profesori, voditelji radionica i svi ostali koji su bili domaćini Labus sajma dočekali, proveli i ispratili s osmjehom na licu što potvrđuje da na FERITU rade zadovoljni i složni ljudi čiji odnos i pristupačnost privlače buduće studente.