prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole pridružili su se Dabrovom timu

Natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja – Dabar,  2020. godine održano je peti put za redom u osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske, a učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole (ISŠ) iz Zagreba prihvatili su izazov prvi put i tako postali dio Dabrovog tima. 

Republika Hrvatska od 2016. godine uključena je u međunarodnu inicijativu Bebras (Dabar) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Organizator natjecanja za Hrvatsku udruga je “Suradnici u učenju” uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNET-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Natjecanje Dabar potiče razvoj računalnog razmišljanja kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema i programiranje, čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije. Natjecanje je organizirano od 9. do 13. studenog 2020. godine na CARNET-ovom sustavu Mooc. U potpunosti je besplatno za sve učenike i škole i dostupno svim zainteresiranim školama koje žele organizirati natjecanje prema pravilima natjecanja. Nastavnik strojarske skupine nastavnih predmeta u ISŠ-u Mate Sabol, uz podršku ravnatelja Nenada Pavlinića, organizirao je pristup natjecanju za 60-ak učenika iz različitih razrednih odjela: 1. e, 2. c., 2. f i 3. c u zanimanjima instalater grijanja i klimatizacije, tehnički crtač, alatničar, bravar, tokar i autolimar čije su sudjelovanje pratile nastavnice Iva Bojčić, Kristinka Lemaić i Meri Ružević. Ravnatelj i nastavnici ISŠ-a vodili su računa o regularnosti natjecanja i prosljeđivali su učenicima važne informacije i lozinke potrebne za pristup kolegiju i pojedinom testu.

Natjecanje se organizira u pet kategorija, a učenici ISŠ-a natjecali su se u kategoriji GigaDabar koja je predviđena za učenike svih razreda srednje škole. Učenici su rješavali po 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta. Učenici su zadatke ocijenili kao zanimljive i poticajne, makar su im ponekad bili i prezahtjevni, a vremensko ograničenje za rješavanje najviše ih je ometalo u postizanju boljih rezultata, no isto tako doprinosilo je dinamici samog natjecanja. Učenici su zaključili da je najbolje problemski zadatak rastaviti na manje dijelove, prepoznati važne dijelove problema i kreirati rješenje korak po korak. Konačni rezultati natjecanja bit će objavljeni 22. studenog 2020. godine, a učenici se unaprijed raduju diplomama za sudjelovanje jer važno je hrabro prihvatiti izazov i vježbati razmišljanje uz zabavne zadatke.

Sljedeće nastavne godine učenici ISŠ-a sigurno će ponovno biti dio Dabrovog tima, a ravnatelj i nastavnici sudjelovat će u natjecanju DabroUčitelj jer ponekad se treba ponovno naći u ulozi učenika.