prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici i profesori I. gimnazije Osijek u sklopu Erasmus+ KA 2 projekta na 3. mobilnosti u Grčkoj

I. gimnazija Osijek koordinator je međunarodnog projekta Erasmus+ KA2  „CULTURAL HERITAGE AS A CATALYST OF CREATIVE ENTREPRENEURSHIP“ koji traje, od 1. rujna 2018. do 31. kolovoza 2020. godine. Uz Hrvatsku, u projektu sudjeluju  škole iz Grčke (4th Geniko Lykeio Zografou), Švedske (Gudmundrå skola), Portugala (Agrupamento de Escolas de Santa Maria da Feira), i Španjolske (IES PUÇOL). 

Budući da je godina početka ovoga projekta  proglašena Europskom godinom kulturne baštine, odlučili smo da će to biti tema našega projekta. Za vrijeme projekta učenici i nastavnici istraživat će kulturnu baštinu ovih pet zemalja. Kroz istraživanja učenici će razvijati kompetencije ključne za 21. stoljeće: komunikacija na stranom jeziku, digitalna kompetencija, poduzetništvo, kulturna osviještenost i izražavanje. 
Tijekom dvogodišnjeg  projekta učenici će uz pomoć nastavnika i lokalnih poduzetnika  naučiti vještine poput: fotografiranja, grafičkog dizajna i kreiranja bloga/vloga koristeći kulturnu baštinu kao materijal za stvaranje konačnih proizvoda projekta.

Tijekom prve godine projekta  provedene su mobilnosti u Hrvatskoj, Portugalu i Španjolskoj. Na početku druge godine projekta održana je mobilnost u Grčkoj. Od 20. do 25. listopada 2019. godine petero učenika ( Ivana Brajinović, Borna Štiglec, Lena Guttert, Lucija Valentić i Maša Dumančić) i dvoje nastavnika  ( Gordana Dragušica i Nataša Tram) sudjelovali su u mobilnosti čija je tema bila blog/vlog. Tijekom mobilnosti učenici su u međunarodnim timovima istraživali kulturnu baštinu zemlje domaćina  te izradili konačan proizvod blog/vlog projekta.

Prvi dan mobilnosti učenici su proveli u školi gdje su hospitirali nastavi i tako se upoznali sa školom domaćina. Učenici domaćini pripremili su nezaboravnu i srdačnu dobrodošlicu gostima prezentiranjem plesova svoje zemlje uz neizbježan Sirtaki. Nakon zabavnoga dijela uslijedio je radni dio kada su se učenici podijelili u međunarodne skupine te razmjenjivali iskustva s radionica koje su provodili u svojim zemljama. Na kraju su dogovorili smjernice za izradu završnoga proizvoda ove mobilnosti.
Tijekom drugoga dana učenici su uz pratnju nastavnika istraživali kulturnu baštinu Atene. Posjetili su povijesnu jezgru Atene, Akropolu i Muzej Akropole što im je omogućilo bogat i raznovrstan izbor materijala za projektne aktivnosti.

Treći dan mobilnosti učenici su imali priliku posjetiti lokalne poduzetnike i sudjelovati u radionicama. Tako su posjetili Muzej nakita Lalaounis, mjesto posvećeno suvremenom nakitu, ukrasnim umjetnostima i drevnom grčkom nakitu. Zatim su sudjelovali u DotAhart radionici keramike u osebujnoj četvrti  Plaka , koja je poznata po manufakturi lokalne keramike. 

Posljednji dan mobilnosti proveli smo u školi gdje su nastavnici pripremali sljedeću mobilnost koja će se održati u Švedskoj, od 23. do 28. veljače 2020. godine. Učenici su u osam međunarodnih skupina, uz nastavnike,  pripremali završne radove. Iz prikupljenih fotografija i video materijala pripremali su priloge za blog/vlog projekta.  Uslijedila je svečana prezentacija bloga/vloga i na kraju podjela službenih certifikata učenicima i nastavnicima. 

Mobilnost je završila večernjim druženjem učenika, nastavnika i roditelja domaćina. Naši učenici bili su pet dana članovi jedne velike grčke obitelji u kojoj se na svakome koraku mogla osjetiti poznata grčka srdačnost, susretljivost i dobrodošlica.