prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici iz Drnja tjedan dana boravili u Lagosu

U pratnji učiteljica Ksenije Varović i Ksenije Marić, učenici iz Osnovne škole Fran Koncelak Drnje boravili su od 22. do 26.  svibnja 2023. na posljednjoj mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta “TITLE”. Posjetili su prijatelje iz portugalske škole u Lagosu, a iz drnjanske su sudjelovali učenici Lana Požgaj, Hana Sataić, Vanesa Palaš, Josipa Lukonić, Alisa Kovačić, Ema Eršeg, Dorian Čižmešija i Leon Lončarić.

Sve aktivnosti bile su inspirirane Sagom, knjigom portugalske autorice Sophie de Mello Breyner. Osim učenika iz Drnja i Lagosa, sudjelovali su i učenici iz talijanskog Barbarana Vicentina i estonskog Tartua. Prije mobilnosti učenici su pročitali Sagu i u sklopu eTwinning projekta „Saga… to be continued“ izrađivali ilustrativne karte.

Prvi dan, nakon svečanog dočeka i uvodne igre, gdje su se međusobno upoznali, imali su obilazak škole i prezentaciju timova. U školskoj sportskoj dvorani su vježbali i igrali razne sportove te se upoznali kroz sport. Po završetku dana sudjelovali su na radionici na kojoj su pisali kratke priče. Drugi dan otputovali su u grad Sagres, koji se nalazi nedaleko od Lagosa. Tamo su posjetili svjetionik i staru tvrđavu, a učenici domaćini održali su im predavanje o važnosti i specifičnosti mjesta te utjecaju krajolika na portugalske pisce.Posjela certifikata

Treći dan započeli su u gradskom kazalištu, gdje su odradili radionicu na kojoj su isprobali nekoliko glumačkih vježbi. Na sljedećoj radionici izrađivali su rekvizite uz pomoć kojih su prepričavali priče napisane u ponedjeljak. Obilazak mjesta, gradske knjižnice, igru i radionicu za njih su organizirani četvrti dan boravka u Lagosu. Sva posjećena mjesta povezana su s autoricom Sage.

Posljednji dan, nakon prezentacije grafičke novele, imali suradionicu „Ocean literacy“. Okušali su se u veslanju na SUP dasci u oceanu, nakon čega je uslijedila podjela certifikata. Cijeli tjedan je bio aktivan i zanimljiv, a slobodno vrijeme s obiteljima domaćinima ispunjeno smijehom i ugodnim druženjem. Ova mobilnost bila je lijepo iskustvo koje će učenici uvijek pamtiti.