prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici iz Vinkovaca pobjednici Europskog kviza o novcu u Hrvatskoj

Učenici Tomislav Harhaj, Mislav Mendeš, Anja Vukovac, Lana Božić, Ivana Andričević, Stela Bagarić i Lovro Lolić iz sedmog razreda O.Š. Ivana Mažuranića iz Vinkovaca čine pobjednički tim Europskog kviza o novcu u Hrvatskoj, čija će dva predstavnika 10. svibnja sudjelovati i na europskom natjecanju.

U povodu Europskog tjedna novca, koji se obilježava od 21. do 27. ožujka, Hrvatska udruga banaka (HUB) po treći je put organizirala “Europski kviz o novcu”, natjecanje putem interneta za timove učenika od 13 do 15 godina.

Na kvizu je sudjelovalo više od 100 osnovnih i srednjih škola te više od 1100 učenika iz 68 različitih gradova diljem Hrvatske, a pobjedu su odnijeli učenici sedmog razreda iz Osnovne škole Ivana Mažuranića iz Vinkovaca.

Dvoje predstavnika prvoplasirane ekipe na nacionalnom kvizu sudjelovat će 10. svibnja 2022. na europskom finalnom natjecanju u organizaciji Europske bankovne federacije (EBF), koje će se također održati putem interneta, a na kojem će imati priliku osvojiti dvodnevni izlet u Bruxelles, kao i novčanu nagradu za svoj razred, navode iz HUB-a.

Drugo mjesto na kvizu zauzeli su učenici prvog razreda zagrebačke Tehničke škole Ruđera Boškovića Karlo Kodarić, Petar Dujmović, Marko Štancl i Borna Kolar pod mentorstvom profesorice Marije Samardžije, dok je treće mjesto pripalo učenicima prvog razreda Srednje škole Ivanec Natanu Grabaru i Damianu Milovcu, koje je za ovo natjecanje pripremio njihov profesor Davor Žukina.

Mentorica pobjedničkog tima Mirjana Javor, koja je profesorica matematike i informatike, ističe da u školi već treću godinu imaju predmet financijske pismenosti kao izvannastavnu aktivnost, da taj projekt provodi za učenike 7. i 8. razreda, a da je idejni začetnik tih aktivnosti ravnateljica škole Marina Markić.

Europski kviz o novcu je projekt Europske bankovne federacije čiji je cilj učenjem i pripremama za kviz poboljšati financijsku pismenost djece i mladih diljem Europe. Spaja online učenje o osobnim financijama i natjecanje svih prijavljenih timova, iz različitih učionica u isto vrijeme, navode iz HUB-a.