prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici iz Žrnova – čuvari kulturne baštine

Zavičajna baština je nezaobilazan čimbenik u promociji kulture i turizma lokalne zajednice što znaju učenici 3. razreda Osnovne škole Ante Curać – Pinjac iz Žrnova.

Kao turistička destinacija bogate kulturne baštine, Korčula je neiscrpan resurs prepoznat i na svjetskom tržištu. Na putu stvaranja identiteta grada i otoka, izniman značaj ima građa koja govori o zavičaju, a knjižnica je, po prirodi svoje djelatnosti, mjesto gdje se takva građa prikuplja, obrađuje, čuva, popularizira i daje na korištenje.

Kulturno turistička promocija zavičaja u interesu je turističkim zajednicama, stoga je suradnja između Turističke zajednice grada Korčule, Gradske knjižnice Ivan Vidali i Osnovnih škola na području Općine Korčula na projektu Kulturna baština započela još 2012. godine. Cilj projekta je kroz literarno, likovno i dramsko izražavanje učenika osvijestiti kod mladih važnost čuvanja korčulanskih tradicijskih i kulturnih vrijednosti. 

Projekt je odlično prihvaćen u lokalnoj zajednici i dokaz je kako se u radu s djecom kroz školske i izvanškolske aktivnosti mogu postići vrhunski rezultati. Prema riječima ravnateljice gradske knjižnice Ivan vidali, gospođe Milojke Skokandić, projekt je više puta pohvaljen od strane međunarodnih skupova, ustanova i pojedinaca kao zanimljiv promotivni materijal lokalne kulturne baštine sinergijskog karaktera.

Sve navedeno poticaj je organizatorima da nastave aktivnosti na daljnjem razvoju projekta i stvaranju kulturno – turističkog identiteta Grada Korčule, primjenjujući edukativno – kreativni model povezivanja nastavnog programa osnovnoškolaca s programom ustanova u kulturi i turizmu.

Jednom godišnje u okviru programa za obilježavanje manifestacije Mjesec hrvatske knjige, organizatori raspisuju natječaj za najbolje likovne, literarne i dramske radove na zadanu temu s ciljem očuvanja lokalne kulturne baštine. Ove godine, na poziv za sudjelovanje, javili su se i trećaši Osnovne škole iz Žrnova, čijih je šest radova izabrano kao najbolji te nagrađeno.

Tema ovogodišnjeg natječaja bila je Odjeća naših starih. Učenici su od svojih baka, prabaka, djedova i susjeda prikupili mnoštvo informacija o načinima odjevanja ljudi prije više od pedeset godina te su zaključili kako se njihova odjeća razlikovala od današnje. Odjeća se je čuvala za mlađu braću i sestre, te su djeca imala posebnu odjeću koju su odijevali za boravak u školi, crkvi i u kući. Učenici su naučili mnogo dijalektalnih izraza vezanih uz odjeću poput: kombineta, sotobraga, kalceta, traversi, mirlića. Obrusaca, vesta, peceta, rekamavanja, kržetuni, jaketuni, vestita, forketa, pandila, počivenka, kotula, koleta, pjeta, bušti skuca, …

Većina učenika svoje je radove pisala dijalektalnim jezikom, što pokazuje ljubav malih žrnovaca prema zavičajnom govoru. Trećaši sudjeluju i u eTwinning projektu “Čakavica u srcu” gdje sva svoja ostvarenja dijele sa ostalim učenicima, sudionicima u projektu. Projekt turističke zajednice i gradske knjižnice pohvaljen je i od strane učitelja Osnovne škole Ante Curać – Pinjac koji su se prisjetili sudjelovanja na prošlogodišnjim projektima:

  • Priče naših starih
  • Folklor našeg zavičaja
  • Zaboravljeni stari predmeti
  • Svjetiljke naših starih
  • Igre i igračke naših starih
  • Govor našeg zavičaja
  • Narodni običaji našeg zavičaja
  • Glazbena baština našeg zavičaja
  • Osobite pučke izreke
  • Što su jeli naši stari

Također ih veseli i budića suradnja te upoznavanje lokalne kulturne baštine.