prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici OŠ Ivana Mažuranića u posjetu Hilpoltsteinu

Umjesto u školskim klupama, pet učenika OŠ Ivana Mažuranića (Petar Božanović, Niko Džaja, Marko Filipov, Antea Goreta i Mihaela Mišković) u pratnji učiteljice prvi je tjedan drugog polugodišta provelo na aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja u Hilpoltsteinu (Njemačka) u okviru Erasmus+ KA2 projekta Migration.

Učenici su bili smješteni u obiteljima što im je pomoglo u vježbanju svakodnevne komunikacije na njemačkom jeziku, a kako su većinu dana provodili s kolegama iz partnerskih zemalja tijekom boravka u Hilpoltsteinu usavršavali su i govorenje i pisanje engleskim jezikom. 

Na ovoj je aktivnosti sudjelovalo 40-ak učenika iz Rumunjske, Italije, Švedske, Austrije, Turske, Španjolske, Hrvatske i Njemačke. Osnovni je zadatak učenicima bio izraditi video o migrantima koji nakon boravka u nekoj zemlji budu deportirani u svoje matične zemlje.

Radeći na videu, učenici su osmišljavali i slogane kojima bi najjasnije poslali poruku o potrebi suosjećanja s migrantskom populacijom te su kao najbolji odabrani slogani: „Feelings are fragile – handle with care!“ i „Tomorrow it could be you!“. Učenicima iz Hrvatske posebno se svidio drugi slogan jer i sami, obzirom na nedavnu hrvatsku povijest, u obiteljima imaju članove koji su tijekom Domovinskog rata i sami bili izbjeglice, migranti te su lako razumjeli činjenicu da nitko na svijetu ne može biti siguran kako za svoga života neće doživjeti nešto slično.

Vinkovački su učenici s velikim zanimanjem pratili predavanje nazvano Salafizam, migracije i proces radikalizacije tijekom kojega su od predstavnika Bavarskog ureda za zaštitu Ustava slušali u Garmisch Partenkierchenu te predavanje o „malom Berlinu“ i poslijeratnoj Njemačkoj u Modlerauthu gdje su imali priliku i vidjeti kako su izgledali podignuti zidovi na mjestu granice Istočne i Zapadne Njemačke. Posjetili su i Munchen i Nurnberg gdje su obišli Ulicu ljudskih prava nakon čega su imali radionicu o ljudskim pravima tijekom koje su upozoreni kako su ljudska prava vrlo krhka te kako trebaju biti stalno na oprezu i uvijek spremni reagirati na svaku ugrozu bilo kojeg ljudskog prava kako bi ih sačuvali i unaprijedili  za generacije koje dolaze.

U Vinkovce su se vratili puni pozitivnih dojmova o Njemačkoj koju su, iako su i ranije posjećivali tu zemlju, sada doživjeli na potpuno drugačiji način, a posebno vrijednim smatraju stvorena poznanstva i prijateljstva sa svojim vršnjacima iz škola partnera u projektu. Učenici namjeravaju još predanije raditi na projektnim zadacima kako bi dobili mogućnost otputovati na još neki sličan susret.