prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici OŠ Sveti Petar Orehovec izrađivali audiodeskripcije i titlove za slijepe i gluhe

Učenici 6. i 7. b Oš Sveti Petar Orehovec nedavno su napravili audiodeskripciju i titlove za film “Novac” svoje školske filmske grupe. Poticaj da naprave takve prilagodbe svog filma stigao je iz projekta “Senzibilizacijom do integracije”. 

U tom projektu od ožujka prošle godine sudjeluju zajedno sa školama OŠ Petar Zrinski iz Zagreba, OŠ Pećine iz Rijeke i OŠ Dobriše Cesarića iz Osijeka. Projektom koordinira Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator. Spomenuta Udruga  je i osmislila projekt s ciljem da se mlade senzibilizira za potrebe njihovih vršnjaka i odraslih osoba, koje imaju oštećenje vida i/ili sluha koristeći kulturno djelo (film) kao  jedan od ključnih alata.

Tijekom projekta metodom “ulaženja u tuđe cipele”, učenici su imali priliku i sami osjetiti kako slijepe i gluhe osobe mogu “gledati” filmove. U tome su im pomogle slušalice i povezi za oči koje su koristili na radionicama gledajući isječke iz filmove “Uzbuna na Zelenom vrhu”.

Osim učenika za potrebe slabovidnih, slijepih te gluhih i nagluhih kroz ovaj projekt osvješteni su i roditelji učenika koji su sudjelovali u anketi o slijepim i gluhim osobama te im je prezentiran projekt učenika. Također, i učitelji koji su sudjelovali u projektu, a ponajviše četiri  učiteljice koje su u kolovozu 2019. sudjelovale na trodnevnoj edukaciji u Daruvarskim toplicima te su potom koordinirale provođenje projekta u našoj školi.

S obzirom na specifičnost provođenja nastave u ovom trenutku, aktivnost predstavljanja projekta našim slijepim i gluhim vršnjacima bit će izvršena  iduće školske godine.

Prezentacija o projektu te film s audiodeskripcijom i titlovima dostupni su na slijedećim poveznicama:

https://show.zohopublic.eu/publish/45g197c91e8c9f79f444db03903a6c9a764ba

https://youtu.be/wnOVcJnyd1U

https://youtu.be/NNop80r47RA

Priloženi dokumenti