prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici šest hrvatskih škola zajedno proslavili Dan planeta Zemlje

Ovogodišnji jubilarni (50.) Dan planeta Zemlje učenici Ekonomsko-birotehničke škole u Slavonskome Brodu proslavili su na mrežnome (Zoom) sastanku s EPAS partnerima s kojima provode eTwinningov projekt (Cro) EPAS Together. Cilj je projekta jačanje (europske) građanske dimenzije obrazovanja i nacionalne suradnje, a jedno je od tematskih područja Održivi razvoj.

Za potrebe mrežnoga sastanka kreiran je Padlet u kojemu su objavljeni radovi učenika Ekonomsko-birotehničke škole. (PO)HVALA svim učenicima 2.b, 2.e, 3.b, 3.c, 3.g, 4.b, 4.c i 4.e koji su se odazvali pozivu profesorica Vanje Bano i Ivane Opačak da kritički promisle o važnosti i, svojim kreativnim digitalnim porukama, doprinesu obilježavanju ovoga značajnog datuma.

Posebna zahvala eTwinneru i ambasadoru junioru Europskoga parlamenta Andreju Hasu (2.e) koji je na sastanku predstavio radove svojih kolega. Predstavljeni su digitalni posteri nastali uoči Dana planeta te cjelogodišnji rad na eTwinningovu projektu Don't Throw & Pollute – Reuse kojega učenici Ekonomsko-birotehničke škole provode s međunarodnim partnerima. “Na dnu Padleta” nalaze se i zanimljivi obrazovni materijali – pozivamo vas da provjerite svoje eko-znanje u pokojem kvizu (o odlaganju otpada, štetnosti plastike, 3Rs…), a možete se uključiti i u našu online/Tricider raspravu o tome kako zagađujemo Zemlju i kako joj možemo pomoći.

Zajednički word cloud učenika 3.c razreda (EBŠ) izrađen je na e-nastavi engleskoga jezika za potrebe projekta Održiva EUropa (EPAS).

 

Učenici Ekonomsko-birotehničke škole u Padletu su “ugostili” učenike Srednje škole Konjščina i Srednje škole Blato – tako je ovaj digitalni alat poslužio učenicima triju škola kao platforma za komunikaciju, suradnju i predstavljanje radova učenicima ostalih škola – zagrebačke VII. gimnazijeGimnazije PožegaSrednje škole Novska – tijekom sastanka. Padlet je dostupan putem QR koda, a radovi učenika ostalih škola bit će dostrupni na službenim mrežnim stranicama škola.

Prekrasno je bilo, u ovo ne tako vedro vrijeme globalne pandemije, čuti i vidjeti uvijek vedre, ekološki osviještene i društveno odgovorne mlade ljude koji jednoglasno zaključuju: iako je korona-pandemija rezultirala pozitivnim ekološkim pomacima (zbog zatvaranja gotovo cijele industrije i smanjenja putovanja kristalno su čisti venecijanski kanali, čist je zrak u Kini, zabilježen je drastičan pad emisije opasnih stakleničkih plinova…), i dalje su klimatske promjene gorući problem i poziv na odgovorno ponašanje svakoga pojedinca apsolutno je opravdan! Ne postoji planet B!

“Priroda je velika, a čovjek je malen.” (Matko Peić)

“Mi smo dio zemlje – zemlja je dio nas. Mirisne trave su nam sestre; jelen, pastuh i veliki orao braća. Stjenoviti vrhunci; sočni pašnjaci, toplo ponijevo tijelo i čovjek – sve pripada istoj obitelji.” (Iz pisma indijanskog poglavice Seattlea)

 

Autorica slike zaslona (s mrežnoga događanja) je Marija Brkić, prof. (SŠ Konjščina).