prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici Srednje škole Novska uspješno su obilježili Svjetski i Europski tjedan novca

Učenici ekonomisti, s mentoricom Zdenkom Marton, sudjelovali su u natječaju Hrvatske udruge banaka za najbolje obrazovne programe osnovnih i srednjih škola u području financijske pismenosti, a povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca koji se  obilježavao od 22. do 28. ožujka 2021. godine. i osvojili 1. mjesto u konkurenciji 27 prijava iz Hrvatske.

U konkurenciji 27 prijava u natječaju za najbolje obrazovne programe osnovnih i srednjih škola u području financijske pismenosti Srednja škola Novska osvojila je prvo mjesto. Cilj je bio prepoznati i promovirati najbolje primjere edukativnih aktivnosti koji učenicima u Hrvatskoj na kreativan i zabavan način približavaju različita znanja o financijama. Stručni žiri, koji je uključivao viceguvernera HNB-a dr. sc. Romana Šubića, docenticu na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu dr. sc. Dajanu Barbić te direktora HUB-a g. Zdenka Adrovića, ocjenjivao je kreativnost i inovativnost u prenošenju znanja ciljnoj dobnoj skupini učenika, doprinos temi i obrazovanju u području financijske pismenosti i zadovoljavanje forme natječaja. Zbirnim ocjenama žirija obrazovni program učenika ekonomista i mentorice Zdenke Marton, Financijsko opismenjavanje mladih, ocijenjen je kao najbolji i najkreativniji.

Radionica učenika 4. razreda zanimanja ekonomistU školski projekt Srednje škole Novska “Financijsko opismenjavanje mladih” je uključen velik broj učenika ekonomista koji prenose svoje stručna znanja na druge učenike škole koji nemaju mogućnost upoznati materiju iz područja financija. U prezentiranju aktivnosti učenici se koriste različitim digitalnim alatima, suradničkim učenjem, kritičkim razmišljanjem, komunikacijskim vještinama i timskim radom. Organiziraju predavanja, radionice i izložbe na kreativan i poučan način, sudjeluju u eTwinning projektima koji se bave istraživanjem financijskog područja, a vlasnici su i europske oznake kvalitete za međunarodni projekt “Life & Money”. U svrhu podizanja razine financijske pismenosti svih učenika u školi organizirali su sa studentskom udrugom “Financijski impuls” s Ekonomskog fakulteta Osijek 11 predavanja i radionica. U specijaliziranoj učionici predmeta Bankarstvo i osiguranje učenici igraju uloge klijenata i djelatnika banke i na jednostavan način pretvaraju široko područje financija svima razumljivim. Proveli su istraživanje na razini škole za učenike koje je obuhvatilo tri područja: stavovi o novcu, ponašanje vezano uz novac i znanje o novcu, a analizu istraživanja objavili su na mrežnoj stranici škole, školskom listu i obrazovnim portalima. Sudjeluju u obrazovnim natječajima Hrvatske udruge banaka, Štedopisa i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. U natječaju Hrvatskog ureda za osiguranje 2018. godine osvojili su 1. mjesto u predstavljanju znanja o osiguranju. Upravo su započeli i edukativni program na jačanju financijske pismenosti koji provodi Ekonomski fakultet u Zagrebu pod nazivom “Budi FIN!: Financijski pismen i odgovoran!”. U povodu Svjetskog i Europskog tjedna novca u školi su pripremili i organizirali izložbu kreativnih i edukativnih materijala, istražili su zanimljivosti o novcu pod nazivom “Jeste li znali?” i izreke o novcu. Financijsko obrazovanje omogućuje mladima  stjecanje znanja, vještina, stavova i ponašanja potrebnih u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu kako bi mogli donositi pravilne i odgovorne financijske odluke u budućnosti.