prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenička zadruga Ban aktivna i humanitarna u božićno vrijeme

Studeni i prosinac u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić protekao je radno pod okriljem Učeničke zadruge Ban osnovane tek prije godinu dana. Nedavni štrajk nastavnika protekao je radno – svakodnevno su ruke nastavnika i učenika volontera bile pune gline, glazure, kalupa, kistova… 

Već godinama Srednja škola Ban Josip Jelačić surađuje s Dječjim domom Laduč čijim štićenicima poklanjaju darove i ugošćuju ih u školi. I među učenicima škole ima onih kojima je potrebna financijska pomoć, pa im zato nam nije bilo teško svakodnevno modelirati i glazirati keramiku te izrađivati sapune čijom su prodajom sve ciljeve uspjeli i ostvariti.

Na Svjetski dan volontera (5. prosinca) stigla su djeca iz Dječjeg doma Laduč, te su u društvu učenika 3. c razreda okitila školski bor u predvorju škole ručno izrađenim keramičkim licitarima kao što to čine svake godine. Nakon toga su se igrali, budući da su im profesorice Zdravka Kramarić i Zvonimira Špoljar pripremile zabavne igre s užetom u maloj dvorani i dokazale da im je za uspješnost igre potrebno zajedništvo i sloga. Slijedilo je uljepšavanje malih gostiju – frizerke i kozmetičarke pod vodstvom svoje mentorice Gordane Huzak su djecu uredile (oprale kosu, ošišale, napravile frizure, manikirale, masirale…).  

Kući nisu otišli gladni jer su im učenici slastičari i njihova voditeljica Antonija Špeljak pripremili ukusne zalogajčiće, a na izlazu iz škole dočekali su ih pokloni ispod onog istog bora koji su okitili. Slatki paketići i kozmetičke potrepštine u lijepim torbicama s označenim imenima jako su ih razveselili, a dječji su dom darivali potrebnom škrinjom za koju su štedjeli još od uskršnjeg sajma. 

Mnoge su kolegice ekonomske skupine predmeta koje vode sekcije unutar zadruge (Anita Kola Brundić, Bojana Ivošević i Monika Škalec) pomogle svojim nesebičnim volontiranjem dogovarajući prodajne izložbe i angažirajući ekonomske razrede za to. Tako su u adventsko vrijeme svoje proizvode od keramike i sapuna prodavali na zaprešićkoj tržnici u timovima učenika ekonomista koji su ovo iskustvo spojili sa svojim predmetom poslovna tvrtka. 

Također, imali su veliku čast sudjelovati na Božićnom sajmu u Pušći 30. studenoga, ali i na Božićnom sajmu u dvorcu Lužnica 14. i 15. prosinca te u zaprešićkoj Vršilnici prilikom božićnog koncerta KUD-a Ban Josip Jelačić. 

Svoju su prodaju nastavili i 18. prosinca na prodajnoj izložbi Zagrebačke županije u Zagrebu kao i u školi sve do početka zimskih praznika.

Sve su sekcije zadruge (Keramička sekcija, Sekcija za izradu sapuna, Likovna sekcija, Sekcija uslužnih djelatnosti, Sekcija osobnih usluga, Sekcija za promociju, Sekcija za računovodstvo, Sekcija za humanitarni rad i Sekcija za projekte na međunarodnoj razini) u božićno vrijeme darivanja spojili pod poznatim geslom “Kad se male ruke slože, sve se može“ i dokazali da je zadruga otvorena zajednica spremna na nesebično davanje te da dajući zapravo istovremeno i neizmjerno dobivamo. A naročito su puno dobili darujući i jednog učenika u potrebi bonovima za odjeću i hranu. 

Sa svakom akcijom radosno volontiraju, a sve aktivnosti mogu se pratititi i na Facebook stranici Učenička zadruga Ban kao i na instagram profilu zadruge @ucenickazadrugaban.