prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenje u prirodi

Učenici razredne nastave Osnovne škole Ante Curać – Pinjac iz Žrnova sudjelovali su u izvanučioničkoj nastavi kako bi upoznali djelatnosti ljudi u proljeće.

Odlaskom u obližnje selo Pupnat, posjetili su poljoprivredno gospodarstvo obitelji Farac. U polju su zatekli gospođu Anu koja im je pokazala vlastiti plastenik, upoznala ih s načinima sijanja i sađenja autohtonih otočkih biljaka te im je objasnila na koji način kod nas uspijevaju i neke egzotične biljke. Svaki je učenik dobio zadatak posijati sjeme suncokreta i posaditi lavandu. Koristili su i više vrsta zemlje i gnjojiva kako bi pojedina biljka bolje uspjela.

Naučili su da je gnjojivo dobiveno od komposta jedno od najboljih gnjojiva, ali da ga prije sadnje treba pregledati radi nametnika. Ana im je pričala o načinima održavanja sadnica i o ekološkim postupcima koje ona koristi u borbi protiv nametnika i bolesti biljaka. Naučili su kako se koristi koprivino i gavezovo gnjojivo i koja prirodna ulja je najbolje koristiti za tretiranje biljaka. Sva ova saznanja o ekološkom uzgoju biljaka učenici će ispričati svojim roditeljima i potaknuti ih na izbjegavanje umjetno proizvedenih pesticida i herbicida. Na ovaj način su ostvarili planirane programske sadržaje izvan škole i učili otkrivanjem u neposrednoj životnoj stvarnosti. Ovakvim načinom rada žele potaknuti kod učenika radost otkrivanja istraživanjem i stvaranjem koji je pogodan za timski rad, a izuzetno dobro utječe na stvaranje pozitivnog ozračja u razredu.