prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učiteljice iz Brela i Makarske na međunarodnoj Enter konferenciji

Na međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji ENTER, koja se 10. i 11. prosinca 2021. održala u Spaladium areni u Splitu, dvije učiteljice OŠ dr. Franje Tuđmana Brela i jedna učiteljica iz OŠ oca Petra Perice Makarska održale su zanimljiva predavanja.

10. prosinca učiteljica Povijesti Valentina Lasić zajedno s učiteljicom Irenom Čapetom iz OŠ oca Petra Perice Makarska održala je predavanje pod naslovom „Interaktivna nastava povijesti – učenik istraživač“. Interaktivnim predavanjem iznijele su konkretne primjere korištenja didaktičkih alata (Genially,Biteable) u nastavi povijesti  vođeni istraživačkim radom učenika na primjeru međuškolskog istraživačkog projekta (suradnja OŠ oca Petra Perice, Makarska, SŠ fra Andrije Kačića Miošića, Makarska i  OŠ dr. Franje Tuđmana, Brela) o kulturnoj baštini Makarskog primorja (izrada interaktivnih karata, lenti vremena, video isječaka i animacija na zadanu temu).

Korištenje ovih didaktičkih alata kao i povezivanje sadržaja različitih nastavnih predmeta učenicima omogućava učenje na zanimljiv i izazovan način, razvijanje suradničkih, didaktičkih i komunikacijskih vještina, kao i usvajanje povijesnih koncepata. Ponuđeni digitalni alati, osim što pružaju nove prilike za učenje i poučavanje, uvjetuju aktivno sudjelovanje učenika tijekom istraživačkog procesa te su svojim sadržajem prilagodljivi ovisno o sposobnostima i dinamici učenja učenika. Radi svoje vizualnosti i kreativnosti pružaju izvrstan odmak od ustaljenih metoda poučavanja.

Učiteljica Hrvatskoga jezika Gorana Babić održala je 11. prosinca predavanje o breljanskim školskim i međunarodnim projektima na tematskoj pozornici Učenički projekti koje vrijedi vidjeti. Učiteljica je predstavila projekte naše škole zajedno s učenicama 8. razreda Martom Juričić i Ivanom Raos.

Ova međunarodna konferencija proizišla je iz konferencije Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima. Organizirana je u cilju razvoja i unapređenja rada s potencijalno darovitom djecom i mladima. Ima razvojnu, edukacijsku i promocijsku ulogu za sve dionike odgojno-obrazovnog sustava koji na bilo koji način sudjeluju u ostvarenju potencijala visoko motiviranih i potencijalno darovitih učenika. Također, cilj je konferencije i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja općenito, kroz promociju i razmjenu primjera dobre prakse: inovativnih metoda učenja i poučavanja, nastavničkih i učeničkih projekata kao i umrežavanje stručnjaka iz i izvan RH.

Konferencija se odvijala hibridno, dakle uz dolazak na lokaciju gdje se moglo steći znanja i vještine te razmijeniti iskustva, umrežiti se s kolegama iz države i izvan nje, a mogla se pratiti i u online okruženju.