prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Umjetna inteligencija i ljudski potencijal – partnerstvo za bolju budućnost

Razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija, velike količine podataka i optimizirani algoritmi doveli su umjetnu inteligenciju u našu svakodnevicu. Ona je u raznim oblicima prisutna svuda oko nas, od pametnih kućanskih aparata do aplikacija.

Aplikacije koje koriste umjetnu inteligenciju nude širok spektar mogućnosti i primjenu u različitim područjima, od zabave i učenja do istraživanja, poslovanja, sigurnosti, putovanja. Uz pomoć umjetne inteligencije, aplikacije mogu personalizirati iskustva, omogućiti brz i precizan uvid u podatke, optimizirati procese i poslovne odluke kao i pružiti dodatnu dozu zabave i razonode.

FaceApp i YouCam Makeup

Aplikacije FaceApp i YouCam Makeup, nude zanimljivo i zabavno iskustvo svima koji žele eksperimentirati izgledom i stilom. Osim što su primjer jednostavnih aplikacija za uređivanje fotografija, izvrstan su pokazatelj onoga što aplikacije pokretane umjetnom inteligencijom mogu učiniti. Dostupne su na Android i iOS platformi a korisnicima pružaju mogućnost izmjene i uređivanja izgleda na razne načine, od promjene boje kose do simulacije starenja i promjene fizionomije lica. Odabirom određene dobi, uz pomoć simulacije možemo vidjeti stariju verzije sebe ili provjeriti kako nas umjetna inteligencija vidi u najmlađoj dobi kao i testirati ju nekom od fotografija i usporediti njezinu procjenu starosti i vlastite godine. Obje aplikacije omogućuju simulaciju izgleda sa i bez brade kako bi korisnici mogli usporediti svoj izgled sa i bez ovog detalja. Uz brojne filtere za uklanjanje „nesavršenosti“ s lica, imaju i filter koji omogućuje izbor između više od 150 opcija boja za kosu. Novonastale je rezultate moguće preuzeti u obliku video zapisa ili kolaža. Obje su aplikacije popularne zbog svoje jednostavnosti korištenja i mogućnosti zabave koju pružaju. Iako simulacija izgleda u različitoj dobi ili uz određene promjene može izgledati privlačno, važno je imati na umu da se prvenstveno radi o aplikacijama za zabavu koje ne pružaju uvijek realistične ili precizne rezultate.

MagicEraser i Remove.bg

Za razliku od prethodno navedenih aplikacija koje će nas zabaviti i omogućiti nam eksperimentiranje različitim izgledima a koje ćemo vjerojatno nakon probe i deinstalirati, u domeni aplikacija za uređivanje fotografija nalaze se aplikacije koje nude jednostavna rješenja za brzo i učinkovito uklanjanje objekata, što može uvelike uštedjeti vrijeme i trud. Aplikacija MagicEraser omogućuje brzo i jednostavno poboljšavanje fotografija bez da koristimo složene grafičke alate. Uklanjanje neželjenih objekata s fotografija često zna biti dugotrajan i zahtjevan proces, no ova aplikacija uz pomoć umjetne inteligencije automatski uklanja objekte koji se ne uklapaju u našu konačnu verziju fotografije. Pristupa se putem poveznice https://magicstudio.com/magiceraser, ne zahtijeva kreiranje računa i dovoljno je učitati fotografiju, odabrati veličinu kista i objekt koji želimo ukloniti te preuzeti izmijenjenu fotografiju u dozvoljenoj rezoluciji 600 x 450 px. I aplikacija Remove.bg koristi umjetnu inteligenciju za prepoznavanje objekata na fotografiji no ona uklanja pozadinu. Vrlo je jednostavna za uporabu, dovoljno je učitati željenu fotografiju na stranici https://www.remove.bg/ i aplikacija će automatski prepoznati objekte i ukloniti pozadinu. Fotografija s prozirnom pozadinom može se preuzeti u .png formatu.

Socratic i Photomath

Obje aplikacije zavrjeđuju pozornost budući su izravno povezane sa obrazovanjem a učenici ih mogu koristiti za provjeru vlastitih rješenja i unaprijeđenje znanja. Socratic dolazi izravno od Googlea i primjenjiv je u savladavanju sadržaja iz područja matematike, fizike, kemije, biologije i povijesti. Aplikacija je dostupna na Android i iOS platformi, u potpunosti je besplatna, ali potrebno je prijaviti se Googleovim računom. Dovoljno je skenirati jednadžbu ili postaviti pitanje unutar aplikacije i Google će upotrijebiti umjetnu inteligenciju kako bi u svega nekoliko sekundi ponudio odgovor i dodatne izvore. Photomath, jedna je od najuspješnijih hrvatskih aplikacija koja uz pomoć računalnog vida i strojnog učenja prepoznaje, rješava i objašnjava matematičke zadatke. [1] Aplikaciju je potrebno preuzeti putem Google Play ili App Storea, besplatna je i nije potrebno izrađivanje računa ili profila. Dostupna je na više od 30 jezika te je na samom početku potrebno odabrati željeni jezik. Dovoljno je fotografirati/skenirati određeni matematički zadatak i aplikacija će ponuditi rješenje. Nudi i opciju naprednog kalkulatora putem kojega je moguće upisivati zadatke direktno u aplikaciji. Pravilnom i odgovornom primjenom ovih aplikacija, učenici mogu personalizirati učenje kako bi u skladu sa svojim potrebama, brzinom i stilom učenja savladali i riješili problemske zadatke i unaprijedili vlastito znanje.

WolframAlpha

WolframAlpha je i sustav za pretragu i baza znanja, a pristupa mu se putem poveznice https://www.wolframalpha.com/. Moguće ga je besplatno koristiti u pregledniku, na Androidu i iOSu a dolazi i s opcijom za pretplatu. Već i besplatna verzija pruža odgovore na složene matematičke jednadžbe, usporedbu različitih elementa u periodnom sustavu, izradu statističkih proračuna, otkrivanje ​​informacija o živim organizmima, istraživanje povijesnih činjenica, sažetke romana… [2] Osim što se odlikuje sposobnošću logičke obrade unesenog prirodnog jezika, točan rezultat može generirati u obliku teksta, slika i interaktivnih vizualizacija. Umjetna inteligencija omogućuje brzo i precizno pretraživanje velike količine podataka, njihovu  analizu i izvođenje složenih izračuna dok prepoznavanjem uzoraka, identifikacijom sličnosti i razlika između različitih pojmova generira detaljna objašnjenja u sklopu različitih područja. Iako WolframAlpha koristi umjetnu inteligenciju na sličan način kao i Google Assistant, Amazon Alexa i Siri, njegova svrha nije interakcija s korisnicima na način na koji to čine navedeni virtualni asistenti već je usmjeren na prikupljanje, organiziranje i prezentaciju znanja što ga čini manje popularnim u odnosu na spomenute virtualne asistente. No, Wolframove su tehnologije (Wolfram Language, Cloud, Science, Engine, DataFramework…) dostupne putem licenci na brojnim sveučilištima diljem svijeta, a WolframAlpha svakako predstavlja moćnu tehnologiju i izvrsnu priliku za obrazovanje.

Youper i Hopper

Youper je aplikacija koja kombinira psihologiju i umjetnu inteligenciju kako bi razumjela emocionalne potrebe svojih korisnika i ponudila savjete s ciljem održavanja i poboljšanja mentalnog zdravlja. Temelji se na razgovoru s chatbotom koji je istreniran ponuditi smjernice za praćenje emocija, osjećaja i ciljeva te psihološke tehnike za pomoć u upravljanju stresom, tjeskobom i depresijom, a sve sa ciljem poboljšanja raspoloženja i smanjenja negativnih emocija. Uz aplikaciju Hopper, umjetna inteligencija sveprisutna je i u području putovanja. Olakšava organizaciju pružajući informacije vezane za pronalazak povoljnog leta, smještaja, iznajmljivanja automobila i slično a sve sa ciljem uvida u troškove planiranog putovanja. Koristeći umjetnu inteligenciju, predviđa cijene letova i smještaja te nudi personalizirane preporuke o optimalnom vremenu rezervacije, kao i alternativne ponude putovanja. Aplikacija je besplatna i dostupna na iOS i Android uređajima.

Umjetna inteligencija ima potencijal značajno promijeniti način na koji se zabavljamo, izvršavamo poslove i komuniciramo s tehnologijom i za očekivati je da će se razvoj novih aplikacija koje koriste umjetnu intligenciju nastaviti i intenzivirati. Uz pažljiv odabir i mudro korištenje, možemo uživati u njihovim prednostima i doprinosu našem svakodnevnom životu.

[1] https://e-laboratorij.carnet.hr/photomath-alat-koji-matematiku-cini-jednostavnom/

[2] The Educational Purposes of Wolfram|Alpha: https://edtechbooks.org/-JIG