prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Uskoro počinje 2. međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 9. i 10. studenoga 2023. godine održat će se 2. međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama Let’s Go Green!.

Više od 80 sudionika iz zemlje i inozemstva tijekom dvaju dana Konferencije imat će priliku poslušati više od 20 izlaganja međunarodno priznatih znanstvenika, stručnjaka i aktivista iz različitih zelenih područja.

Uz bogat program izlaganja, sudionici će svoja znanja o zelenim temama proširiti sudjelovanjem u radionicama, raspravama i pub kvizovima, a svakoga će se jutra i zagrijati vođenim vježbama.

Umrežavanje, razmjena iskustava i prijenos znanja

Temeljna je svrha Konferencije međunarodno umrežavanje, razmjena iskustava i prijenos znanja s ključnim temama kao što su zelena tranzicija, održivi razvoj, energetska učinkovitost – UN Agenda 2030 te Europski zeleni plan iz perspektive knjižničarstva.

Konferencija je i prilika da se Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavi kao jedna od ključnih ustanova koja promiče ciljeve održivih razvoja i ugrađuje ih u svoje poslovanje i kao takva je primjer drugim knjižnicama u Hrvatskoj i svijetu.

Organizatori i parteneri Konferencije

Organizator je Konferencije Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu s partnerima Međunarodnim savezom knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) – Radna skupina za okoliš, održivost i knjižnice (ENSULIB), Hrvatskim knjižničarskim društvom (HKD) – Komisija za zelene knjižnice i Zagrebačkim knjižničarskim društvom (ZKD).

Konferencija se održava uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku

Održavanje ove Konferencije potaknuto je uspjehom 1. konferencije održane u studenome 2018. godine i nastavak je programa Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, koji je Knjižnica pokrenula 2016. godine radi izobrazbe svojih korisnika, osobito studenata, te podizanja opće svijesti o važnosti zaštite i očuvanja prirodnih bogatstava Hrvatske kao bitnoga čimbenika nacionalne kulturne baštine.

Godine 2023. Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu za program Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku dodijeljena je ugledna međunarodna nagrada Energy Globe Award.