prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Uspješan početak KA 229 Erasmus+ projekta History and effects on today’s youth (HEY)

U razdoblju od 2. do 6. prosinca 2019. godine škola Ban Josip Jelačić iz Zaprešića bila je domaćin prve mobilnosti u sklopu KA 229 Erasmus+ projekta History and effects on today's youth (HEY). Bila je to prilika za sastanak nastavnika iz uključenih zemalja partnera na projektu (Norveška, Grčka, Cipar, Španjolska) koji je imao za cilj upoznati gostujuće nastavnike s turbulentnom poviješću Hrvatske te predstaviti nove metode poučavanja u nastavi povijesti.

Program se sastojao od predavanja i radionica održanih u školi kojima smo predstavili različite metode u poučavanju posvijesti te prikazati primjere dobre prakse. Predstavljene metode će se koristiti u daljnjem radu na projektu: Project-based learning, Flipped classroom, Outdoor learning i Gamification. Gostujući nastavnici imali su prilike ući i u razrede te promatrati nastavu povijesti održanu na engleskom jeziku. Osim nastavnika SŠBJJ koji su bili zaduženi za predstavljanje novih metoda i održavanja radionica, Valerija-Turk Presečki, prof. savjetnik, održala je radionicu jna temu: Teaching about the choices and moral dilemmas: difficulty or professional challenge.

Osim rada u školi, za nastavnike je organizirano i stručno predavanje i radionica u Centru za suočavanje s prošlošću Documenta gde su im predstavljene različite moguće perspektive o Domovinskom ratu te radionica koja se može provoditi s učenicima u vezi osjetljivih tema te ima za cilj angažirati učenikovu afektivnu stranu. Jedan dan je bio posvećen terenskoj nastavi pa su profesori posjetili Memorijalni centar Jasenovac i Muzej Domovinskog rata u Karlovcu.

Osim sudjelovanja u stručnom dijelu sastanka, nastavnici su se družili i u neformalnom kontekstu te su uživali u razgledavanju znamenitosti Zagreba, degustirali domaće specijalitete te su doživjeli adventsku atmosferu Zagreba.

Sljedeći susret organiziran je krajem ožujka u Norveškoj u koji će biti uključeni i učenici i nastavnici.