prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Uz pomoć robota učenici crtali i vježbali matematiku

Učenici prvih razreda I. OŠ Varaždin u ponedjeljak, 13. svibnja 2024. godine, na zanimljiv su način vježbali matematiku i crtali na satu likovne kulture.

Učiteljica razredne nastave Tea Pavičić Zajec, je u suradnji s učiteljicom iz informatike Emom Štrocinger, VI. OŠ Varaždin osmislila i pripremila za učenike STEM radionicu pod nazivom „Izračunaj i nacrtaj“ u kojoj su glavni likovi bili mTiny roboti. Cilj radionice bio je potaknuti učenike na kreativno i logičko razmišljanje te razvoj STEM područja kroz programiranje kretanja i smjera robota. Osim dobre zabave, spomenuti roboti učenicima su pružiti zorniji prikaz apstraktnih matematičkih procesa (zbrajanje i oduzimanje), a na satu likovne kulture pomagali su učenicima prilikom dizajniranja i crtanja odjevnih predmeta. Matematika pomoću robota

Robotika predstavlja jedno od područja STEM-a na kojemu se sve više radi i napreduje. Osim primjene u industriji, sve je zastupljenija i u obrazovnom sustavu. Svoje početke u školi robotika je pronašla kao izvannastavna aktivnost iz područja informatičkih znanosti, a prema današnjim trendovima, robotika se polako ali sigurno uvodi u osnovnoškolsko obrazovanje, što omogućuje  osnovnoškolskoj djeci otkrivanje zanimanja za robotiku i tehničke znanosti već u ranoj dobi. Elementi robotike također se uspješno implementiraju u obrazovne predmete kao pomoćno nastavno sredstvo s ciljem poticanja kreativnosti i veće motivacije kod učenika za nastavnim sadržajima iz matematike, prirode i društva ili pak hrvatskog jezika.

Zahvaljujući napretku tehnologije učenici imaju mogućnost učenja iz različitih izvora, kao i koristeći se različitim pomoćnim sredstvima.