prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Virtualna Noć knjige 2020.

Premda se nalazimo u razdoblju pandemije koja je onemogućila održavanje brojnih kulturnih događanja  i obilježavanja značajnih datuma, učenice 1. c i 1. e razreda Ekonomsko-birotehničke škole iz Slavonskoga Broda sudjelovale su u virtualnome izdanju Noći knjige čitajući najljepše odlomke, citate i pjesme njima najdražih spisatelja.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine preminuli Miguel de Cervantes i William Shakespeare. Zanimljivo je da se i tada obilježava blagdan Svetoga Jurja, a prema katalonskoj tradiciji, na taj dan muškarci žene daruju ružama, a one im uzvraćaju – knjigama.

S obzirom na to da se Svjetski dan knjige obilježava zahvaljujući dvama literarnim velikanima, naše virtualno druženje započeli smo citatima iz njihovih najpoznatijih djela.

Učenici su tijekom protekloga tjedna istraživali Shakespeareov i Cervantesov rad te odabrali navode snažnih poruka kako bi se međusobno ohrabrili u ovome teškome razdoblju izolacije i razdvojenosti.
Iako nam je pandemija promijenila planove, nije nam oduzela mogućnost čitanja i druženja (barem ono bilo i online). Stoga smo jedni drugima pročitali odlomke najdražih knjiga, od Maloga princa do Krležine drame U agoniji. Osim odlomaka, čuli smo brojne stihove poput Nerudine Ljubavne pjesme, dijelove Biblije te učeničkih priča u nastajanju.

Kako bi popularizirali čitanje i istaknuli važnost knjige, učenice su osmislile izreku kojom vas pozivaju da budete riječi knjige, a kasnije i njezine korice.

Kao što su nekada žene poklanjale knjige, mi vam darujemo u NOC KNJIGE 2020..mp4″ target=”_blank”>videozapisu nekoliko odlomaka, izreka i književnih preporuka.