prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Vitamini zaustavljaju starenje organa

Pozitivna svojstva vitamina već su dugo poznata i njihova je uloga važna u organizmu nepobitna. Iako ih oduvijek najviše povezujemo s borbom protiv bolesti, vitamini u organizmu zapravo obavljaju brojne funkcije. Jedna je od njih i zaustavljanje starenje organa.

Nikotinamid ribozid (NR) jedan je od brojnih vitamina koje čovjek unosi u svoj organizam. NR je jedna od formi vitamina B3 koji je bitna molekula preteča za stvaranje molekule NAD+, molekule iz koje tijelo dobiva potrebnu energiju za normalno funkcioniranje. Energija nastaje u mitohondrijima, malim organelima koji se nalaze u stanicama. Hranjive tvari koje ulaze u stanice, metaboliziraju se i u mitohondrijima prevode u energiju koje tijelo koristi za ostale funkcije. Ukratko, mitohondriji su tvornice energije.

Osim što NR ima važnu ulogu u procesu dobivanja energije u tijelu, istraživanje koje su proveli znanstvenici s fakulteta Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) otkrilo je kako NR ima potencijalnu funkciju u zaustavljanju propadanja i regeneraciji organa kod miševa. Miševi, kao i svi sisavci, stare te im regenerativni kapacitet nekih organa poput jetre,  bubrega i mišića, poput primjerice srčanog mišića, s vremenom pada. Njihova je mogućnost oporavka nakon ozljede također smanjena.

Hongbo Zhang, znanstvenik s EPFL-a istraživao je u suradnji s kolegama s ETH ZurichSveučilišta Zurich i sveučilištima iz Kanade i Brazila procese koji se događaju u organizmu kako on stari. Prateći različite biokemijske markere znanstvenici su identificirali molekulu koja regulira rad mitohondrija i otkrili su kako ona funkcionira i kako se s vremenom mijenja.

Po prvi su puta, naime, povezali funkciju mitohondrija s radom matičnih stanica. Pod normalnim uvjetima matične stanice reagiraju na signale koje im šalje tijelo, regenerirajte oštećene organe ili proizvedite nove specifične stanice. Barem je tako dok je organizam mlad. „Kad tijelo ostari, matične stanice jednostavno više nemaju snage popravljati organe kako treba, obave to jako šturo, zbog čega organi propadaju”, navodi Zhang.

Znanstvenici su iz tog razloga odlučili revitalizirati matične stanice u mišićima starijih miševa. Preciznim ciljanjem određenih molekula pomogli su boljem radu mitohondrija i to tako da su im davali molekulu NR. Rezultati su bili i bolji nego što su očekivali: dvogodišnji miševi kojima je dan NR pokazali su odličnu regeneraciju mišića i živjeli su duže od onih koji nisu tretirani vitaminom NR. Ovi su rezultati obećavajući, posebno za razvoj područja regenerativne medicine gdje bi umjesto korištenja stranih materijala u tijelu, tijelo natjerali da se samo obnovi.

Još jedna važna činjenica o vitaminu NR. U kojim namirnicama ima vitamina NR? Vitamin NR može se  pronaći u namirnicama poput mlijeka, nekih mliječnih proizvoda, ali i u pivu.

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Biologija.com.hr.