prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Vrata u svijet poduzetništva

Maturanti, učenici Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića, kao i svi maturanti širom lijepe naše, dana 29. svibnja, napuštaju školske učionice. Ako uspješno polože državnu maturu, školske klupe zamijenit će fakultetskim klupama. 

Neki učenici će pokušati pronaći radno mjesto na tržištu rada, a neki planiraju krenuti u vlastiti ili obiteljski poduzetnički pothvat. Prava norijada, ispred škole je zaista bilo svečano gdje su se učenici okupili zajedno i pozdravili se sa svojim nastavnicima koje sigurno neće zaboraviti. Zbog pandemije uzrokavane COVID-19 virusa nisu mogli svoje zadnje mjesece provesti u svojim školskim učionicama. Priznaju da je nastava na daljinu u virtualnim učionicama zaista bila odlično organizirana i zahvaljuju svojim nastavnicima na uloženom trudu.

Vježbenička tvrtka Eko-etno selo Sinjanje nakon uspješnog rada, zatvorila je svoje poslovanje. Vrijedni i kreativni učenici 4.a razreda iz Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića su pune dvije školske godine radili na poduzetničkom projektu svoje tvrtke sa svojom nastavnicom Nadom Ratković, prof. mentor. Vježbenička tvrtka učenicima otvara vrata u svijet poduzetništva i ona je put u stvarno životno iskustvo.

       

Učenici koji se obrazuju za zanimanje ekonomist u trećem i četvrtom razredu imaju nastavni predmet Vježbenička tvrtka (VT). Nastava se izvodi dva sata tjedno u skupinama do 12 učenika.Vježbenička tvrtka je simulacija poslovanja stvarnog poslovnog subjekta u kojem se svi poslovi odvijaju gotovo svakodnevno. Učenici osnivaju svoju vježbeničku tvrtku koja je organizirana u poslovne funkcije koje se obavljaju u sklopu različitih organizacijskih jedinica: adiministracija i tajništvo, upravljanje ljudskim potencijalima, nabava sa skladištem, prodaja i marketing, financije i računovodstvo, proizvodnja i informatičar. Obično su ljudski potencijali i informatičar zaseba radna mjesta. Tvrtka ima direktora, menadžera i svaki odjel ima svoga voditelja i poslovi se raspoređuju unutar odjela.  Za organizaciju nastave nužni su organizacijski, didaktički i kadrovski uvjeti. Nastava se održava u specijaliziranoj učionici s rasporedom namještaja u skupinama i zasebnim dijelom prostorije za poslovne sastanke. Mora postojati po jedno računalo za svakog učenika (odjel), nastavnika, pisač, projektor, skener, fotokopirni uređaj, telefon s faksom, ormar s dokumentacijom i uredski pribor.

Vježbenička tvrtka Eko-etno selo Sinjanje osnovana je na početku školske godine 2018./2019. godine. Predmet je poslovanja tvrtke proizvodnja zdrave hrane i pružanje turističkih usluga. Sjedište tvrtke je u Sinju, a tvrtka se nalazi u Koritima, u Otoku kod Sinja. Tvrtka je registrirana na Trgovačkom sudu u Splitu kao društvo sa ograničenom odgovornošću. Tvrtka ima svoj OIB, MBS i IBAN. Tvrtka zapošljava 12 djelatnika. Misija je tvrtke potaknuti ljude na zdrav način života i udaljit ih od svakodnevnog stresnog i užurbanog načina života. Vizija je tvrtke zahvaljujući perspektivnom menadžmentu, čistom okolišu, razvijenoj kulturi i tradiciji, zadovoljiti sve one koji su željni odmora, dobre zabave i upoznavanja kulture predaka i njihova načina kulture.

    

   

Slogan je tvrtke Za zdravlje vaše kupujte proizvode i usluge naše!. Upoznajte se s asortimanom i uslugama tvrtke na službenoj mrežnoj stranici. Posjetite i tvrtku na Facebook društvenoj mreži.

Posljednjim satom na nastavnom predmetu Vježbenička tvrtka, učenička Vježbenička tvrtka Eko-etno selo Sinjanje zatvorila je svoje poslovanje. Učenici su vrijednim i marljivim radom u vježbeničkoj tvrtki, stvorili okruženje u kojem su učili kako učiti, uz stručnu podršku nastavnice, uz upotrebu informacijsko-komunikacijske tehhnologije i inovativnih metoda (brainstorming, brainwriting, igranje uloga, problemska nastava, obrnuta učionica, suradničko učenje, istraživačko učenje, igrifikacija) učenja. Usvojena znanja i razvijene vještine tijekom rada, velika su pomoć učenicima u razumijevanju sadržaja drugih strukovnih nastavnih predmeta. Učenici su spremni za nastavak školovanja i/ili za tržište rada, a svojoj nastavnici obećali su da će stečene prezentacijske, komunikacijske, organizacijske, poduzetničke, digitalne i jezične kompetencije nastaviti razvijati i dalje.

Učenici su svojoj nastavnici na kraju poručili: “Bilo nam je lijepo dok je trajalo!”To su zaista najljepše riječi koje učenik može uputiti nastavniku i najbolja povratna informacija nastavniku, vrednovanje o njegovom odgojno-obrazovnom radu sa učenicima. Sretno dragi maturanti.