prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Vrazova Ljubica – festival ljubavne poezije

Festival ljubavne poezije Vrazova Ljubica je pjesnički književni susret koji se od 1990. godine održava u Samoboru, u spomen na Julijanu Cantilly, znamenitu samoborsku Ljubicu i vječnu ljubav poznatog hrvatskog pjesnika-ilirca Stanka Vraza.

Njegova knjižnica ljubavnih stihova „Đulabije“, posvećena Julijani, nezaobilazna je u povijesti hrvatskog ilirskog pjesništva. Kako se već 30 godina pjesnici svake godine okupljaju u Samoboru, Vrazova Ljubica postala je jedna od značajnijih pjesničkih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj, a Samobor pretvorila u grad pjesnika.

Pučko otvoreno učilište Samobor, uz podršku Društva hrvatskih književnika te uz sufinanciranje Grada Samobora, Zagrebačke županije i Ministarstva kulture svake godine organizira pjesničke večeri na kojima najznačajniji suvremeni hrvatski pjesnici predstavljaju neobjavljene ljubavne pjesme. Svake godine postavlja se i kamena ploča s uklesanim stihovima jednog sudionika susreta – u Prolazu pjesnika, na zidu uz Ljubičin grob pored župne crkve Sv. Anastazije u Samoboru.

Ovogodišnji Festival održat će se od 1. do 12. lipnja. Uz tri pjesničke večeri koje uključuju pjesnike iz cijele Hrvatske i nastup kantautora Nine Romić i Ivana Grobenskog, koncert Jelene Radan i Meritas, festival započinje programom za najmlađe. Uz prigodnu šetnju toponimima vezanim za legendarnu ljubav Stanka Vraza i samoborske Ljubice, djeca dječjih vrtića i škola sudjeluju na prigodnim radionicama u Samoborskom muzeju.

Tradicionalno, u nedjelju, 12. lipnja, održat će se „Susret pjesnika na Ljubičinom grobu“ i svečano otkrivanje ploče sa stihovima pjesnikinje Acije Alfirević u Prolazu hrvatskih pjesnika.

33. Večer hrvatske ljubavne poezije počinje u 17.00 sati, a stihove će govoriti poznati hrvatski pjesnici. Također, tom prilikom bit će prigodno promovirana Zbirka hrvatske ljubavne poezije iz 2021. godine.