prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Vrste influencera s obzirom na sadržaj koji objavljuju

S obzirom na sadržaj koji objavljuju, razlikujemo brojne vrste influencera. Među najpopularnijima mogu se izdvojiti travel influenceri koji svoje pratitelje upoznaju s različitim državama, kulturama i običajima; gameri koji igraju videoigre i svojim pratiteljima daju korisne savjete i trikove kako što uspješnije proći kroz određene videoigre; modni influenceri kojima su odjeća, obuća i modni dodaci ključni sadržaji koje objavljuju na svojim profilima.

Iako ih često znaju kritizirati zbog nedostatka formalnog obrazovanja u toj domeni, upravo su ta neformalnost modnih influencera i originalni sadržaji ono što privlači njihovu publiku.

Zatim postoje make-up influenceri koji recenziraju različite kozmetičke proizvode i nude savjete kako se našminkati za različite prigode; fitness influenceri koji svoje pratitelje upoznaju sa zdravim prehrambenim navikama, programima održavanja forme te treninzima prilagođenim različitim skupinama korisnika; food influenceri u središtu čijih su objava različite vrste prehrambenih proizvoda, pri čemu vrlo često dijele savjete i recepte.

No postoje i brojni drugi. Svi oni pokazuju strast prema poslu i sadržajima koje objavljuju, na vrlo pažljiv način prezentiraju svoj društveni život, koji obično prikazuju i vrlo glamuroznim, a objavljene fotografije nerijetko djeluju kao da u njih nije uloženo puno truda iako se iza toga vrlo često kriju sati poziranja, truda i stvaranja “savršene” fotografije (Ahuja, 2019).

Radni zadaci:

Cilj je zadatka potaknuti djecu na istraživanje i prepoznavanje vrsta influencera s obzirom na sadržaj koji objavljuju te analizirati njihove objave.

1.Potaknite djecu da pronađu primjere influencera za svaku od vrsta influencera navedenih u uvodnom dijelu zadatka. Možete ih potaknuti da pronađu primjere influencera iz Hrvatske i inozemstva.

2. Analizirajte s djecom objave influencera – objavljuju li spontane fotografije; oglašavaju li određene proizvode; kada neki proizvod ili uslugu oglašavaju, je li navedeno da je riječ o oglasu ili to izbjegavaju spomenuti kako bi njihovi pratitelji mislili da je zaista riječ o osobnoj preporuci; prikazuju li svoj život “savršenim”; koriste li filtre i programe za uređivanje fotografija? Potaknite djecu da usporede objave influencera s vlastitim objavama i objavama svojih prijatelja – po čemu su slične, a po čemu se razlikuju? Koje im se fotografije više sviđaju i zašto?

3. Razgovarajte s djecom o influencerima te kojoj bi skupini influencera najvjerojatnije pripadali kada bi i sami bili influenceri? Zašto baš toj skupini?

4. Kako bi stekli popularnost, mnogi influenceri čine nepromišljene i ponekad vrlo opasne stvari. Zajedno s djecom pročitajte sljedeće internetske članke:

Pretužne fotografije i najteži dani za poznati par: “Bol koju osjećamo ne možete ni zamisliti, isplakat ćemo sve suze”

Youtuber zaključao trudnu curu na balkon, smrznula se do smrti

Popularna influencerica preminula tijekom operacije stražnjice, njezinih 13 milijuna pratitelja je u šoku

i razgovarajte o opravdanosti njihovih postupaka – je li bilo mudro to što su učinili, gdje su granice, zašto influenceri to čine?

Preuzmite priručnik ‘Influenceri i njihova uloga u životima djece i mladih’

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Medijska pismenost – abeceda za 21. stoljeće.