prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“World-skills” – natjecanje najboljih učenika strukovnih škola

Na Zagrebačkom velesajmu počeo je “World-skills”, najveće strukovno natjecanje u ovom dijelu Europe. Oko 400 najboljih učenika strukovnih škola iz cijele Hrvatske natjecat će se u čak 40 disciplina – od tradicionalnih struka poput frizera i kuhara pa sve do onih suvremenijih kao što je robotika.

Cilj natjecanja pod nazivom WorldSkills Croatia 2022. je popularizacija strukovnog obrazovanja, koja je dio pokušaja korjenite promjene društvenog položaja te najmnogoljudnije grane srednjoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj.

Iduća dva dana učenici iz 200 strukovnih škola će se natjecati u više od 40 disciplina, od tradicionalnih struka, kao što su frizerstvo i kuharstvo do suvremenih poput administracije IT sustava i pomorske nautike, te interdisciplinarnih disciplina poput robotike. Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet zaželio je uspjeh sudionicima natjecanja i kazao da u Zagrebu postoji potražnja za nizom struka, među kojima najviše radnicima građevinske struke. Kazao je da je Grad potaknuo obrazovanje za protupotresnu obnovu te izrazio nadu da će ono početi već sljedeće godine.

Više od tisuću poslodavaca pozorno pratiti natjecanje jer su itekako zainteresirani da se u njihovim tvrtkama nađu mladi talentirani ljudi različitih struka. Trenutačno je strukovno obrazovanje u Hrvatskoj organizirano u 302 škole, u sklopu 252 obrazovna programa. Strukovno obrazovanje je 2019. godine potpisalo ugovore vrijedne dvije milijarde kuna koje će omogućiti njegovu temeljitu reorganizaciju i modernizaciju.

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada Faust Vrančić osvajačima prva tri mjesta održat će se 12. svibnja 2022. godine.