prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Život s društvenim vrijednostima

Učenici i učitelji Osnovne škole “Dobriša Cesarić” iz Požege nakon neizvjesne 2020. godine vratili su se Erasmus + aktivnostima i postojećem projektu koji je zbog epidemije korone bio kratko obustavljen.

Premda se mobilnosti nisu održavale u 2020. godini, učitelji i učenici sve su aktivnosti održavali u online susretima na platformi eTwinninga, razmjenom ideja i virtualnim druženjima. Poticale su se i održavale aktivnosti vezane uz temu: “Life with values- život s društvenim vrijednostima” putem kojih su učenici sadašnjih sedmih razreda škole mjesečno odrađivali radionice, kvizove, slali čestitke, radili sa digitalnim 2.0 alatima i strpljivo čekali na smirivanje situacije koju je izazvala pandemija koronavirusa. 

Nastavak mobilnosti održao se od 25. rujna do 2. listopada 2021. godine u Grčkoj, u mjestu Kozani. Susretu, radionicama i aktivnostima nazočili su sudionici iz šest zemalja: Grčke, Poljske, Turske, Portugala, Španjolske i Hrvatske, te učitelji i učenici, njih 42 ukupno. Tema projekta odnosi se na poticanje i razvoj poželjnih društvenih vrijednosti kao temelju razvoja europskog društva (svaka država članica obrađuje putem aktivnosti u svojoj zemlji po tri društvene vrijednosti: zahvalnost, jednakost, prijateljstvo, poštovanje, skromnost, pravdu, odanost, ljubaznost, samopoštovanje). U aktivnostima, učenici uče koristiti vještine konverzacije i sporazumijevanja na engleskom jeziku, upoznaju školske sustave, sličnosti i različitosti među zemljama partnerima, predstavljaju školu i domovinu kroz susrete, radionice, igre, posjete kulturnim i sportskim ustanovama zemalja članica.  

Učenici su u sklopu ove mobilnosti odsjeli u mjestu Kozani gdje je domaćin bila 2nd EPAL of Kozani, srednja škola s učenicima do 17 godina. U sklopu projekta sudjeluju djeca od 10 do 18 godina starosti. Poseban naglasak se u ovom projektu daje i na uključivanje djece s poteškoćama u učenju i radu te u njihovom poticanju na sudjelovanje, kao i na poticanju prihvaćanja takvih učenika među ostalim sudionicima kroz ideju inkluzije. Zemlja koordinator ovog projekta je Portugal i njihova škola iz mjesta Vila Vicosa. Sve aktivnosti koje su se odvijale u Grčkoj bile su provedene prema zacrtanim epidemiološkim mjerama koje nalaže svaka država članica EU. Sljedeća mobilnost koja je najavljena održati će se u studenom u Osnovnoj školi “Dobriša Cesarić”, Požega. Mobilnosti učenika i učitelja očekuje se u 2022. godini u Portugalu, Poljskoj i Turskoj. Iako je projekt započeo u listopadu 2019. godine, zaustavljen je zbog epidemije koronavirusa, sada se nastavlja te očekuju konačnu realizaciju i završetak svih aktivnosti u lipnju 2022. godine.