prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

1, 2, 3… vježbajmo svi!

Tjelesna aktivnost predstavlja jedan od temeljnih uvjeta za normalan rast i razvoj djece te pridonosi očuvanju i unaprjeđenju njihova zdravlja. Postoji mnogo načina kako tjelesno vježbanje provoditi u opuštenom, sigurnom i poticajnom okruženju i pretvoriti u zabavu. Pozitivna iskustva dodatno pojačavaju želju za bavljenjem tjelovježbom i sportskim aktivnostima, koje se i provode u sklopu Univerzalne škole već duži niz godina u Osnovnoj školi Bakar.

Tjelesna aktivnost izuzetno je važna za ljudski organizam, kako za odrasle zbog održavanja zdravlja, tako i za djecu zbog njihovog razvoja na svim razinama. Tjelesno vježbanje, osim očuvanja zdravlja pridonosi emocionalnom, socijalnom i intelektualnom razvoju djeteta. Redovito vježbanje dio je zdravog načina života, a djeci postavlja temelje budućih zdravih navika. Djeca koja sudjeluju u sportskim igrama i redovito vježbaju postižu bolji uspjeh u školi, općenito su zdravija i više su timski orijentirana. Takva su djeca u igri spretnija, izdržljivija i pod manjim rizikom od prekomjerne težine i pretilosti.

Jedna od važnijih potreba većine djece je kretanje. U prvim godinama života djeca je zadovoljavaju igromu, a kako odrastaju tjelesna aktivnost postaje sve složenija. Za dijete u dobi od 6 do 10 godina tjelesno vježbanje predstavlja jedan od najznačajnijih poticaja rasta i razvoja. Tijekom tog životnog razdoblja djeteta najčešće aktivnosti su hodanje, skakanje, bacanje, penjanje, puzanje, provlačenje, kotrljanje i sl. Razvoj tih oblika kretanja odvija se kroz adekvatne programe tjelesnog vježbanja koji se realiziraju u sklopu Univerzalne sportske škole koja se već duži niz godina provodi u školi. Program provodi kineziolog, stručna osoba pod čijim nadzorom djeca uče osnovne oblike kretanja i osnovne elemente brojnih sportova. Zabavnim i primjerenim sadržajima stvara se pozitivan stav prema tjelesnom vježbanju i sportu i bez obzira na dječje motoričke sposobnosti omogućen je razvoj svih potencijala. Djeca dobivaju smjernice i educirana su da je aktivnost nešto što im svakodnevno treba. Zbog ponude različitih sadržaja djeci je na taj način olakšano i  pohađanje nastave Tjelesne i zdravstvene kulture. Jednako ravnomjerno usvajaju motorička znanja i motoričke sposobnosti, a tijekom tjelesnih aktivnosti koriste brojne sprave: švedske ljestve, kozlić, švedske klupe, užad za penjanje, odskočna daska, švedski sanduk. Od rekvizita učenici rado vježbaju uz vijaču, palice, različite lopte, loptice i sl.

Ljubav prema sportu i tjelesnom vježbanju je izrazito lijepa osobina koju kod djece treba njegovati. Bavljenje sportom omogućuje razvoj vrijednosti, stavova i navika koje će djeca prenijeti i u druge aspekte života, a koje će utjecati na oblikovanje njihove osobnosti. Za dijete je najvažnije da se na sportskoj aktivnosti dobro zabavlja i druži s vršnjacima, a uključivanje u organizirani sportski program može  povoljno utjecati na razvoj djeteta, te mu usaditi vrijedne kvalitete koje će ga pratiti cijeli život.