prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prvi partnerski sastanak projekta „Exchanging Memories – Memory of the Earth, EMME“

Učiteljice Osnovne škole Pantovčak Daniela Žižanović, Tatjana Pešić-Ilijaš i Đurđica Miškulin prisustvovale su prvom partnerskom sastanku u Bradu, u Rumunjskoj. Sastanak je održan u sklopu Erasmus+ KA 220-SCH projekta “Exchanging Memories – Memory of the Earth; EMME” od 9. do 11. travnja 2024.

Projekt “Exchanging Memories – Memory of the Earth; EMME” čine partnerske škole Liceul Teoretic “Avram Iancu” iz Brada u Rumunjskoj, Escola Secundária Jerónimo Emiliano de Andrade iz autonomne pokrajine Azori u Portugalu, ZSHutnicka 16 iz Spišske Nove Vesi u Slovačkoj i OŠ Pantovčak iz Zagreba u Hrvatskoj, te dva geoparka Geoaçores – Associação, Geoparque Açores i Geopark Hateg u sklopu Sveučilišta u Bukureštu. 

Cilj je projekta povećati znanje i svijest o geološkoj zaštiti i očuvanju okoliša među učenicima škola koje sudjeluju u projektu. Projekt se ostvaruje kroz aktivnosti koje se provode u suradnji s geoparkovima iz Hatega u Rumunjskoj i Azora u Portugalu.

U isto vrijeme, na taj se način želi podići svijest o fascinantnoj povijesti planeta Zemlja i geološkom nasljeđu određenog područja koje je dobilo status geoparka upravo zbog svoje iznimne geološke i biološke raznolikosti.

Ravnatelj Hateg Country Global Geoparka tijekom radnog sastanka izrazio je veliko zadovoljstvo što je prvi puta u Rumunjskoj jedan važan projekt povezao školu i ustanovu Geoparka. Na taj se način otvorila mogućnost za suradnju i upoznavanje svih važnih aktivnosti koje Geopark provodi s ciljem da predstavi sve vrijednosti svog područja. Naveo je kako se organiziraju tečajevi za učitelje i učenike i održavaju konferencije. Posebno je istaknuo  veliku mrežu od čak 400 volontera iz Njemačke koji se pridružuju organiziranim aktivnostima u Geoparku u cilju zaštite i održavanja područja. Aktivnosti projekta grupirane su u pet radnih paketa, a ovaj je sastanak obuhvatio  radni paket 2 (WP2) – kreiranje inovativnog #EMME kurikuluma „Memory of the Earth“. Tijekom tri dana dogovorena je struktura i način razvoja #EMME kurikuluma. Kurikulum će biti koncipiran tako da učenicima pruži sveobuhvatno razumijevanje geoznanosti i važnosti zaštite geološke baštine. Isto tako, u kurikulumu se istaknula važnost promocije lokalne kulture i povijesti tog područja. Kurikulum će biti strukturiran s pet nastavnih jedinica, od kojih će svaka imati specifičnu temu. Kombinirat će teoriju s praktičnim aktivnostima u suradnji s geoparkovima. 

Svaka partnerska škola obvezala se osmisliti dvije aktivnosti koje su povezane sa sadržajem svih pet nastavnih jedinica. Svaka će se nastavna jedinica razraditi s ishodima i aktivnostima primjerenima dobi učenika. Tako će se oblikovati didaktički materijal koji će se moći primijeniti u nastavnim aktivnostima vezanim za sadržaje svih predmeta koji, u korelaciji, obrađuju područje geologije. Budući da se prvi partnerski sastanak održao u prekrasnoj Transilvaniji, sudionici partnerskih škola imali su priliku upoznati njezine ljepote. Posjetili su jedini muzej zlata u Europi, koji se nalazi u Bradu. Poznat je po svojoj velikoj kolekciji eksponata sirovih nalaza zlata i minerala, te informacija o postupku obrade zlata

Posebno su uživali u posjeti dvorcu Corvin,  jednom od najvećih dvoraca Europe.  Građen je u gotičko – renesansnom stilu, a nalazi se na popisu “Sedam čuda Rumunjske”. Grad Sibiu posebno je oduševio sudionike partnerskih škola. Nalazi se u centru Rumunjske i jedan je od najvažnijih kulturnih centara Rumunjske. Proglašen je 2007. godine europskim gradom kulture. Obilazak prekrasne Transilvanije završio je posjetom ASTRA muzeju, najvažnijem etno muzeju Rumunjske, koji je ujedno i najveći muzej Europe na otvorenom.