prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

10. rođendan nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas

Središnja proslava 10. rođendana prve nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja ‘Čitaj mi!’ će se održati u subotu, 1. travnja, u Koprivnici. Program će se održati u Galeriji Mijo Kovačić u organizaciji Knjižnice i čitaonice ‘Fran Galović’ Koprivnica. Rođendan se obilježava uz Međunarodni dan dječje knjige, 2. travnja, u okviru kojeg se brojnim aktivnostima na međunarodnoj razini ističe važnost dječje knjige te potiče i razvija ljubav prema čitanju.

Kampanju “Čitaj mi!” partnerski provode Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatsko logopedsko društvo uz podršku UNICEF-a s ciljem da promicanje rane pismenosti i kulture čitanja u obiteljima kontinuirano provodimo i u nadolazećim godinama, kako bi čitanje naglas postalo stalnom aktivnošću u hrvatskim obiteljima s malom djecom, a suradnja između knjižničara, pedijatara, odgojitelja, logopeda i drugih stručnjaka postala intenzivnija u promicanju čitanja naglas djeci od rođenja.

Uz podršku Ministarstva kulture i medija RH u proteklih deset godina nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ uspješno je tiskano više od 120.000 letaka, 3600 B1-plakata, 310 majica za djecu i volontere, 7000 straničnika te 750 bedževa “Čitaj mi!”, 3000 primjeraka „Metra za čitanje“ na kojem su uz visinu i dob djeteta otisnute informacije za roditelje o mogućnosti poticanja čitalačkih i jezičnih kompetencija njihova djeteta; 3000 naljepnica s logom „Čitaj mi!“ kojima knjižničari označuju slikovnice i knjige koje preporučuju za čitanje djeci od rođenja do treće godine života.

Vrijednost kampanje „Čitaj mi!” pokazuje i nominacija za najprestižniju međunarodnu nagradu u svijetu dječje knjige  − Astrid Lindgren Memorial Award − ALMA 2017., 2018., 2019.