prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

16. međunarodni stručni skup knjižnica – Središte znanja i zabave Knjižnica – odraz inkluzivnog društva

16. međunarodni stručni skup knjižnica održat će se u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” Karlovac u četvrtak, 28. listopada 2021. godine. Skup će se održati uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH. Možemo li ostvariti pristup svakom pojedincu? Utječemo li na kvalitetu života građana? Možemo li biti ključne institucije inkluzivnog društva?

Europske i svjetske narodne knjižnice dijele zajednička poslanja, vizije i ciljeve. Suvremene knjižnice danas su središta koja predstavljaju prave odraze svoje sredine. To su mjesta koja omogućuju osnaživanje zajednice u cjelini.

Prema IFLA-inom Manifestu za europske knjižnice iz 2019. g., knjižnice garantiraju da je svaki pojedinac u bilo kojem trenutku svog života sposoban učiti, čitati i razvijati se uz pomoć knjižnica, bez obzira na prepreke i ograničenja.

Paralelno s društvenim promjenama, knjižnice u svoje strukture unose brojne promjene, s ciljem razvijanja, inovacija i čvršćeg povezivanja sa građanima. Možda i više od bilo koje druge javne ili privatne ustanove, narodne knjižnice nude jedinstveni prostor za susrete i razmjenu. U današnje vrijeme vidimo ih kao dinamičan i inkluzivan prostor dostupan svima. Socijalna integracija marginaliziranih skupina korisnika, stvaranje zajedničkog osjećaja identiteta, aktivno uključivanje članova u sukreiranje i osmišljavanje programa – samo su dio inovacija u knjižničarstvu, kojima se knjižnice redefiniraju i otvaraju za nove načine i metode rada.

Tema ovogodišnjeg međunarodnog stručnog skupa nosi naziv Knjižnica – odraz inkluzivnog društva.

Hrvatski i slovenski stručnjaci s područja knjižničarstva, sociologije, psihologije i drugih znanstvenih disciplina, kroz pozvana stručna izlaganja, dat će odgovore na pitanja vezana uz tematiku inkluzivne kulture koja je temelj slobodnom pristupu informacijama, učenju, obrazovanju i društvenom razvoju.

Tema skupa temeljit će se na socijalno-inkluzivnim knjižničnim uslugama, polifunkcionalnosti knjižnica, knjižnicama kao višenamjenskim središtima svojih zajednica – otvorenim i inkluzivnim mjestima, u skladu s ostvarivanjem ciljeva UN-ove agende 2030 o održivom razvoju.

Cilj skupa: pružiti smjernice za uspješno oblikovanje programa za marginalizirane društvene skupine, njihovu uspješniju socijalnu integraciju i svladavanje kulturoloških razlika, osigurati razmjenu ideja, te potvrditi status knjižnica kao mjesta koja će postati univerzalni inkluzivni prostor.

Svoja izlaganja predstavit će osam autora iz Hrvatske i Slovenije. Ovisno o epidemiološkoj situaciji, skup će se održati uživo ili u virtualnom obliku.

Program skupa i prijave za sudjelovanje bit će objavljene u rujnu 2021.

Skup će se održati uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Hrvatskog knjižničarskog društva.