prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

20 godina Ljetne škole filma Šipan

Ovogodišnje 20. izdanje filmskih radionica za djecu i mlade te filmskog festivala na Šipanu dokaz je da je i u ovim današnjim vremenima, u kojima je manje-više sve okrenuto kratkoročnim financijski isplativim razmišljanjima, moguće stvoriti nešto vrijedno, dugotrajno i okrenuto k boljitku lokalne zajednice.

Ove jubilarne godine od 4. do 14. kolovoza organiziraju se četiri radionice: radionica igranog filma čiji su voditelji Zoran Zoka Ćatić i Mirza Ajnadžić, radionica eko-dokumentarnog filma pod vodstvom Iris Lobaš Kukavičić i Nilsa Neuberta, radionica animacije koju drugu godinu zaredom vodi Lorena Ivanović te radionica sinkronizacije animiranog filma pod nazivom Daj mi tvoj glas koju nam vodi naša prošlogodišnja suradnica, glumica Katarina Madirazza i prvi put u LjšfŠ-u poznati sound designer Nikola Janković uz asistenciju glumice Milice Vrzić.

Na kraju, 14. kolovoza slijedi premijera radova svih radionica LjšfŠ-a 2023. godine. Za sve koji još nisu prisustvovali toj završnoj premijeri organizatori ističu da vrijedi doći na Šipan i vidjeti s kojim entuzijazmom mladi filmaši prikazuju svoje radove. Istodobno publika dokazuje svoj entuzijazam samim dolaskom, a svake godine toj premijeri prisustvuje više stotinjaka ljudi, što je za jedan mali otok kao Šipan ogromna brojka.

Najvažnije polje kojem se posvećuje „Ljetna škola filma Šipan“ je razvijanje medijske kompetencije, tj. kompetentna primjena novih tehnologija i medija od strane djece u dobi od 9 do 14 godina. Prvenstveno se to odnosi na djecu otoka Šipana, koja zbog specifične situacije otoka nisu u mogučnosti tijekom godine pratiti kinematografska ostvarenja ili kazališne izvedbe. Najbliže kino ili kazalište je u Dubrovniku a kako do Šipana ne postoje večernje ili noćne brodske veze, mogućnost gledanja filmova ili kazališnih izvedba je praktično isključena. U te su radionice uključena i djeca gostiju i turista koji tih dana borave na Šipanu.