prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

20. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama

Putem online platforme Zoom 10. prosinca 2020. godine održat će se 20. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama – Dva desetljeća Okruglih stolova o slobodnom pristupu informacijama. Riječ je o skupu u organizaciji Komisije za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja i Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Hrvatsko je knjižničarsko društvo po uzoru na IFLA-in Odbor FAIFE osnovalo svoju Komisiju za slobodan pristup informacijama i slobodu govora 1998. godine. Komisija je među prve svoje zadaće uvrstila organizaciju stručnog skupa posvećenog temi slobodnog pristupa informacijama, što je i realizirala 2001. godine.

Uspjeh tog prvog Okruglog stola potaknuo je HKD da nastavi s organizacijom okruglih stolova kao godišnjih manifestacija. Dosad ih je održano devetnaest. Svaki je okrugli stol posvećen posebnoj temi vezanoj uz osiguranje slobodnog pristupa informacijama i slobodi izražavanja u našim knjižnicama, s ciljem da se identificiraju prepreke slobodnom pristupu i ukaže na moguće načine njihova uklanjanja.

U povodu 20. jubilarnog okruglog stola željeli bismo se najprije osvrnuti na dosad održane skupove, vidjeti i procijeniti u retrospekciji koliko smo uspjeli udomaćiti koncept slobodnog pristupa informacijama u našoj knjižničarskoj zajednici, koje smo prepreke njegovu ostvarenju uspjeli istaknuti, a možda i ublažiti, jesmo li i koliko pripremili knjižničare na promjene koje se svakodnevno događaju u digitalnoj sredini u kojoj živimo i u kojoj istodobno moramo održavati ravnotežu između slobodnog pristupa informacijama i čuvanja osobnog prava na privatnost pojedinaca.

Željeli bismo, dakle, utvrditi promjene u pristupu samom konceptu koje potječu iz načina na koji se društvo razvijalo u proteklih dvadeset godina i pokušati naznačiti kako se knjižnice i knjižničari danas mogu i trebaju odnositi prema slobodnom pristupu informacijama kao njihovoj temeljnoj zadaći.

Detaljnije informacije potražite na mrežnim stranicama Hrvatskog knjižničarskog društva.