prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

2009. – Međunarodna godina astronomije

Međunarodni astronomski savez (IAU) i organizacija UNESCO proglasili su 2009. godinu Međunarodnom godinom astronomije (International Year of Astronomy, IYA 2009).

Zašto baš 2009. godina? Povod tome je obilježavanje 400. godišnjice prvog astronomskog promatranja uz pomoć teleskopa kojeg je proveo Galileo Galilei.

IYA, koja nosi slogan „Svemir: na vama je da ga otkrijete“, zamišljena je kao godina manifestacija koje će doprinijeti populariziranju astronomije. Ova manifestacija će biti održana na međunarodnom, ali i nacionalnom te lokalnom nivou.Očekuje se da će se u projekt uključiti čak 140 zemalja sudionica, a jedna od njih je i Hrvatska.

Glavni zadaci IYA 2009. su omogućiti što većem broju ljudi pogled kroz teleskop, onako kako je to prije gotovo četiri stoljeća radio Galileo Galilei, prikazati ljudima sva velika otkrića napravljena do sada te educirati javnost o štetnosti prekomjerne umjetne rasvjete, poznate pod pojmom svjetlosno onečišćenje.

UNESCO je o ovoj obljetnici osmislio i četverodnevni događaj kojim bi se astronomija predstavila široj javnosti. Projektom 100 sati astronomije, koji će se održati od 2. do 5. travnja 2009. godine, želi se svakodnevno što većem broju pružiti mogućnost gledanja kroz teleskop, a u  prostorima UNESCO-a u Parizu postavljena je i izložba pod nazivom „Astronomija: raskršće između znanosti i kulture“.

U Hrvatskoj ulogu nacionalnog organizacijskog središta ima Hrvatsko astronomsko društvo (HAD), povodom Međunarodne godine astronomije predviđene su brojne aktivnost udruga, škola i pojedinaca. Kao što su npr. javna popularna predavanja i predavanja u školama, opažanja u naseljima i na drugim lokacijama, projekati vezani uz problematiku svjetlosnog onečišćenja, radionice, tečajevi, tribine, tiskanje izdanja astronomske tematike, promocije u medijima i na Internetu i dr..

Popis svih projekata u Republici Hrvatskoj vezanih za IYA 2009:

Izvori

http://www.astronomija2009.org/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=24013