prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

2011. – Međunarodna godina šuma

Ujedinjeni narodi su na 9. sjednici Foruma UN-a o šumama (UNFF), održanoj 2. veljače 2011. u New Yorku, proglasili 2011. godinu Međunarodnom godinom šuma. Godina šuma održava se s ciljem podizanja svijest o održivom upravljanju, zaštiti i održivom razvoju svih vrsta šuma i pod temom „Šume za ljude i iskorjenjivanje siromaštva“.
 

Forum za šume Ujedinjenih naroda (UNFF) je krovna međunarodna organizacija u šumarstvu te određuje smjer šumarstva na globalnoj razini, a čine ju sve države članice UN-a i specijalizirane agencije. UNFF osnovan je 2000. godine, te je dio novog međunarodnog dogovora o šumama sa zadatkom uspostave globalnog održivog gospodarenja šumama.

Republika Hrvatska je od samih početaka aktivno uključena u rad UNFF-a, a na 5. zasjedanju UNFF-a u svibnju 2005. godine, inicirala je i pokrenula proceduru za proglašenje 2011. godine Međunarodnom godinom šuma.
Tijekom 6. zasjedanja u veljači 2006. godine, UNFF je izglasao prijedlog da se putem Ekonomsko-socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda pozove Generalna skupština UN-a za proglašenje 2011. godine Međunarodnom godinom šuma.

Sve države članice pozvane su da tijekom 2011. godine na međunarodnoj i nacionalnoj razini sudjeluju i organiziraju niz događanja i aktivnosti kojima bi se obilježila Međunarodna godina šuma, a sve zajedno s ciljem širenja svijesti i edukacije javnosti o dobrobiti koje šumski ekosustavi daju cijelom planetu te svim segmentima čovjekova života. Prilikom obilježavanja Međunarodne godine šuma želi se naglasiti važnost održivog gospodarenju šumama kao potrebnom temelju svih ljudskih aktivnosti.

 

Obilježavanje u Europi
 

Glavni europski doprinos Međunarodnoj godini šuma bit će Ministarska konferencija o zaštiti šuma pod nazivom „Europa šuma“. Konferencija će se održati od 14. do 16. lipnja 2011. u Oslu.

 

  Šume Europe, pokrivaju 44%  površine Europe i predstavljaju 25% globalnih šuma. Površina šuma u Europi povećala se za 13 milijuna hektara u zadnjih 15 godina. To je površina otprilike jednaka veličini Grčke.

Ministarska konferencija o zaštiti šuma u Europi politički je sastanak na vrhu, s ciljem zaštite i održivog gospodarenja šumama u regiji. Ona predstavlja kontinuitet u obvezivanju europskih vlada na provođenje i unapređenje održivog gospodarenja šumama.

Suradnja tijekom konferencije potaknula je razvoj politike održivog gospodarenja šumama još 1990. godine. Konferencije doprinose ostvarenju globalnih ciljeva UNFF-a.

Obilježavanje u Hrvatskoj
 

 
47% površine Republike Hrvatske je pod šumama, što je više od 2,0 milijuna hektara. Šume u Hrvatskoj pripadaju prvoj ili drugoj generaciji nakon prirodne obnove iznimno prostornih prašuma na području između rijeka Save i Drave te krške regije južno od rijeke Krke. Prema sastavu drveća one su prirodne, vrlo slične prašumama od kojih su potekle. Stupanj očuvanosti šuma i njihovih velikih kompleksa u iznimno je visok, čak oko 95% šumskih sastojina ima prirodni sastav što je rijetko i iznimno vrijedno i na svjetskoj razini.
  

Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva (MRRŠVG), kao tijelo državne uprave nadležno za djelokrug šumarstva, glavni je koordinator pokretanja svih aktivnosti u cilju obilježavanja Međunarodne godine šuma od strane Republike Hrvatske na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

U dogovoru sa MRRŠVG-a i Ministarstvo kulture je aktivno uključeno u obilježavanje Međunarodne godine šuma kroz niz aktivnosti koje će provoditi u suradnji sa Državnim zavodom za zaštitu prirode, Nacionalnim parkovima i parkovima prirode, te Županijskim javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima.

I za kraj, povodom Međunarodne godine šuma podsjetimo se na niz važnih uloga koje šume imaju:

  • važan su čimbenik u održavanju ekološke ravnoteže i života na Zemlji
  • osiguravaju stanište za biljni i životinjski svijet
  • neutraliziraju klimatske promjene upijanjem opasnih stakleničkih plinova
  • pročišćavaju vodu i zrak
  • pozitivno utječu na stabilizaciju tla
  • osiguravaju radna mjesta i prihod
  • osiguravaju zdrav prostor za rekreaciju i odmor.
     

Dodatne informacije možete pronaći na službenim stranicama Međunarodne godine šuma.

 

 

Izvori

http://www.mrrsvg.hr/default.aspx?id=720
http://www.un.org/en/events/iyof2011/index.shtml
http://www.brijuni.hr/Home.aspx?PageID=201
http://www.pp-ucka.hr/Istaknuta-novost/2011.-godina-Medunarodna-godina-suma.html
http://www.dzzp.hr/novosti/k/2011-godina-medunarodna-godina-suma-868.html
http://energetika-net.com/ekologija/vijesti/10540
 

 

Povezano


21. ožujka – Svjetski dan zaštite šuma
14. rujna – Dan prašuma