prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

9. rujna – Međunarodni dan pismenosti

I ove će se godine na dan 8. rujna obilježiti Međunarodni dan pismenosti. Ovogodišnji je slogan Snaga pismenosti (The Power of Literacy) jer se želi staviti naglasak na osnažujuću ulogu pismenosti i njenu važnost u građanskom i socijalnom razvitku.
 

Bit će to prilika da se upravo toga dana oda priznanje tisućama stručnjaka i dragovoljaca koji poučavaju i promiču čitanje i različite vrste pismenosti.

Podsjećamo da je UNESCO (tijelo UN-a za područje obrazovanja, znanosti i kulture) prije 42 godine ustanovio Međunarodni dan pismenosti sa svrhom promicanja važnosti čitanja i pismenosti u životu pojedinaca i društva u cjelini.

Hrvatsko čitateljsko društvo i ove će godine prigodno obilježiti taj dan, pa s njihovih web stranica prenosimo nekoliko ideja za obilježavanje Dana pismenosti.

 • Organizirajte u školi ili knjižnici sajam korištenih knjiga, časopisa, stripova ili školskih udžbenika
 • Pozovite u školu ili knjižnicu osobe iz javnosti i kulture da učenicima govore o važnosti čitanja u životu ili da predstave omiljenu slikovnicu, knjigu…
 • Organizirajte dogañaje kao što su: Osijek čita, Putujmo s knjigom itd. Budite dio čitateljskog lanca koji slavi pisce odreñenih etničkih i kulturnih skupina…
 • Posjetite sa svojim učenicima lokalni dom za umirovljenike ili za nezbrinutu djecu i organizirajte čitanje slikovnica, knjiga, dnevnog tiska.
 • Organizirajte u školi ili knjižnici, uz pomoć učenika i korisnika, jednodnevni tečaj za starije građane u kome ćete ih naučiti kako poslati SMS poruku mobitelom, e-poštom itd.
 • Organizirajte jednodnevnu akciju u kojoj ćete zainteresiranim članovima zajednice odgovarati na pitanja vezana uz čitanje, poteškoće u učenju i čitanju, programe opismenjavanja koji se organiziraju u vašoj lokalnoj sredini itd. Neka Vam u tome pomognu volonteri – stručnjaci za čitanje, nastavnici, pedagozi, logopedi, knjižničari i ostale relevantne osobe iz lokalnih obrazovnih organizacija
 • Organizirajte čitateljski maraton kako biste prikupili sredstva za kupnju knjiga za neprivilegirane članove zajednice, vrtiće, domove za nezbrinutu djecu, staračke domove, lokalnu knjižnicu itd.
 • Potaknite godišnje natjecanje ili nagradu
 • Organizirajte natječaj za učenike ili starije građane za najbolju pjesmu, kratku priču, fotografiju itd. na temu čitanja i pismenosti… Nagradite učenika koji je pročitao najviše knjiga u protekloj godini itd.
 • Potaknite mjesni poslovni sektor na prikupljanje sredstava za kupnju časopisa i knjiga za škole i knjižnice u regiji
 • Održite konferenciju za medije ili objavite prilog u lokalnom tisku kako biste javnost upozorili na važnost čitanja i pismenosti u zajednici.

Više informacija o Međunarodnom danu pismenosti i o načinima kako ga obilježiti i proslaviti nalazi se na mrežnim stranicama Hrvatskoga čitateljskog društva (www.hcd.hr) ili se može dobiti slanjem upita na hcd@hcd.hr. Ostali izvori: UNESCO (www.unesco.org) i Međunarodna čitateljske udruge (www.reading.org).