prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
pismenost
Minuta za čitanje – čitateljski maraton

Minuta za čitanje – čitateljski maraton

U organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva, 23. listopada će se održati virtualni maraton čitanja pod nazivom “Minuta za čitanje” u okviru tradicionalne manifestacije Mjesec hrvatske knjige.

8. rujan – Međunarodni dan pismenosti

8. rujan – Međunarodni dan pismenosti

Međunarodni dan pismenosti UNESCO-ova je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini. Ideja o obilježavanju Međunarodnoga dana pismenosti pojavila se u rujnu 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja, o temi iskorjenjivanja nepismenosti.

Stručno-znanstveni skup o pismenosti

Stručno-znanstveni skup o pismenosti

Hrvatsko čitateljsko društvo nacionalna je udruga koja u svrhu promicanja i istraživanja čitanja svake godine povodom Međunarodnog dana pismenosti, 8. rujna, organizira stručno-znanstveni skup s ciljem okupljanja stručne javnosti te poticanja rasprava o pismenosti(ma) i dobrobitima čitanja u hrvatskom društvu.

Međunarodni dan pismenosti

Međunarodni dan pismenosti

Učenici šestih razreda Osnovne škole “August Cesarec” iz Ivankova prigodnim su aktivnostima obilježili Međunarodni dan pismenosti. Osvijestili su važnost pismenosti u današnjem svijetu, upoznali bogatstvo hrvatske tropismene kulture i promišljali o pravilnom jezičnom izražavanju.

Obilježavanje Međunarodnog dana pismenosti

Obilježavanje Međunarodnog dana pismenosti

Učenici 1. a razreda Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić”, Gunja zajedno s učiteljicom Jelenom Cvijović u prvom tjednu nastave odmah su se upoznali s prostorom školske knjižnice i školskom knjižničarkom Anitom Tufekčić. Koliko je pismenost važna učenici su spoznali u nekoliko aktivnosti kroz provedbu međupredmetne povezanosti. Ostvarena je korelacija hrvatskog jezika, likovne kulture, sata razredne zajednice i glazbene kulture u suradnji sa školskom knjižnicom.

Šalabahter za provjeru informacija

Šalabahter za provjeru informacija

Brošuru su u sklopu 4. Dana medijske pismenosti objavili Agencija za elektroničke medije i UNICEF, a u njoj ćete pronaći pregled ključnih informacija i koncepata potrebnih za razumijevanje problema dezinformacija te prijedloge vježbi i zadataka, prvenstveno namijenjenih srednjoškolcima i učenicima viših razreda osnovne škole.

Što je telegra.ph?

Što je telegra.ph?

U 19. st. Morse je prvi izumio telegrafiju kao tehniku za prijenos tekstovnih poruka na daljinu. Druga industrijska revolucija ubrzala je komunikaciju. Telegram je omogućio puno brži prijenos poruka u odnosu na dotadašnji fizički prijenos kuririma na konjima, a spasio mnoge u pomorstvu.

Ulazak u uži izbor Svjetske nagrade za pismenost

Ulazak u uži izbor Svjetske nagrade za pismenost

Za kampanju ‘Godina čitanja’, kao dijelu Nacionalne strategije poticanja čitanja, Ministarstvo kulture i medija je ušlo u uži izbor Svjetske nagrade za pismenost u kategoriji Nacionalni doprinos pismenosti.

Obilježen Međunarodni dan pismenosti u 4.a razredu u Osnovnoj školi „Antun i Stjepan Radić“ u Gunji

Obilježen Međunarodni dan pismenosti u 4.a razredu u Osnovnoj školi „Antun i Stjepan Radić“ u Gunji

Globalni cilj 4. Agende 2030. za održivi razvoj želi osigurati uključivo i pravedno kvalitetno obrazovanje te promicati mogućnosti cjeloživotnog učenja za sve, a Međunarodni dan pismenosti je formuliran s ciljem da se istakne važnost poznavanja i čitanja u sadašnjem društvu. Učenici 4.a razreda Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ i ove godine obilježili su Međunarodni dan pismenosti u suradnji s knjižnicom.