prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Što se događa kad izgorimo na suncu

Opekline su zaštitni imunološki odgovor na ultraljubičasto (UV) zračenje, a za posljedicu imaju RNA oštećenja na stanicama kože, izvještavaju istraživači s Kalifornijskog Sveučilišta na Medicinskom fakultetu San Diego.

Glavni istraživač Richard L. Gallo, profesor medicine u San Diegu te Jamie J. Bernard, post-doktorski istraživač, koristili su ljudske stanice kože i mišji model te otkrili da UVB zračenja prelamaju i mrse elemente ne kodiranog mikro-RNK-a, posebne vrste RNA unutar stanica.

Stanice koje su bile ozračene otpustile su ovu promijenjenu RNA, izazivajući zdrave susjedne stanice da započnu proces koji dovodi do upalnog odgovora namijenjenog za uklanjanje suncem oštećenih stanica. Taj proces vidimo i osjećamo kao opeklinu.

“Mi također vjerujemo da upalni proces može očistiti stanice s genetskim oštećenjima prije nego što postanu rak. Naravno, ovaj proces je nesavršen i uz više izlaganja UV zračenju, postoje veće šanse da stanice postanu kancerogene” – rekao je Gallo.